Busszal ütközött a Budapestre tartó Eurocity Szlovákiában, halálos áldozatok is vannak

2024. június 27. – 19:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Autóbusszal ütközött a Prágából Budapestre tartó 279-es Eurocity vonat csütörtök délután Szlovákiában, Érsekújvár közelében – írta a Napunk.sk. A balesetben halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt, a komoly sérüléseket szenvedettek száma öt – közölte a szlovák mentőszolgálat operációs központja (OSZZS).

A baleset egy sorompós, fényjelzéssel is ellátott vasúti átkelőnél történt az Udvardi úton. A helyszíni jelentések szerint az ütközés kettészakította a buszt, ami felborult és kigyulladt. A mozdony szintén lángra kapott.

A szlovák vasúttársaság, a ZSSK megerősítette, hogy a vonaton körülbelül száz utas tartózkodott. A mozdony a cseh České dráhy vasúttársaság tulajdonában van, és a mozdonyvezető is a cseh vasút alkalmazottja.

A vonat utasait kimenekítették, a ZSSK pótlóbuszokat rendelt számukra Párkányig. A környező városok kórházaiba öt személyt szállítottak komoly sérülésekkel, kettőjüket helikopterrel. A sérültek között van az autóbusz sofőrje, akit helikopterrel szállítottak el, valamint a mozdonyvezető, és az autóbusz három utasa – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A vonat utasai közül senki nem szenvedett sérüléseket.

Az érintett vasúti átkelőt sorompókkal és szemaforral is ellátták – nyilatkozta a szlovák államvasutak szóvivője. Matúš Šutaj-Eštok szlovák belügyminiszter a baleset után, Érsekújvárott tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a vizsgálat jelenlegi szakaszában még nem lehet tudni, a balesetet emberi mulasztás vagy műszaki hiba okozta-e. A balesetben elhunytak hozzátartozóinak Peter Pellegrini szlovák államfő, és több más vezető szlovákiai politikus is őszinte részvétét fejezte ki, az államfő köszönetet mondott munkájukért a balesethez kiérkezett mentőcsapatoknak is – írta az MTI.

A Mávinform azt közölte, hogy a baleset miatt a Pozsony-Párkány felől érkező Eurocityk csütörtök esti érkezése bizonytalan. „Az elsődleges információk alapján a balesetben több ember is életét vesztette, a magyar vasúttársaság részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozói számára” – írták.

Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek. „A konzuli ügyeletre sem érkezett segítségkérés, de továbbra is szorosan nyomon követik az eseményeket.” Hozzátette, hogy a pozsonyi magyar nagykövetség folyamatosan kapcsolatban van a szlovák hatóságokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!