Szabadlábon hagyta el a bíróságot Julian Assange, miután egyetlen vádpontban bűnösnek vallotta magát

2024. június 26. – 05:42

Szabadlábon hagyta el a bíróságot Julian Assange, miután egyetlen vádpontban bűnösnek vallotta magát
Julian Assange elhagyja a Saipanon található bíróság épületét – Fotó: Yuichi YAMAZAKI / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokkal kötött vádalku értelmében szabad emberként távozott a Saipanon található bíróságról a WikiLeaks alapítója, Julian Assange, miután egyetlen vádpontban bűnösnek vallotta magát, írja a Guardian. A bíró, Ramona V Manglona 62 hónap börtönbüntetésre ítélte Assange-t, amiért amerikai hadititkokat hozott nyilvánosságra. A bíró igazságosnak és észszerűnek nevezte a büntetés mértékét annak fényében, hogy Assange társa, az amerikai hadsereg volt hírszerzési elemzője, Chelsea Manning hét évet ült börtönben.

A szerdai meghallgatás után Assange egyenesen szülőhazájába, Ausztráliába repült. Felesége, Stella Assange azt nyilatkozta a sajtónak, hogy kegyelemért fognak folyamodni, hogy a jövőben visszatérhessen az Egyesült Államokba.

A meghallgatást az Észak-Mariana-szigetek fővárosában, a csendes-óceáni Saipanban tartották, ami az amerikai nemzetközösség tagja, és helyt ad amerikai kerületi bíróságnak is. A Reuters szerint Assange kérése volt, hogy olyan bíróságon legyen a tárgyalás, amely közelebb van a lakóhelyéhez, Ausztráliához, de mégsem az Egyesült Államok területén fekszik. Saipan ilyen: viszonylag közel, 3000 kilométerre van Ausztráliától.

Assange-t kedden engedték szabadon öt év vizsgálati fogság után a brit hatóságok, miután Amerika a vádalku keretében lemondott a kiadatásáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!