Egy kis sziget bíróságára utazik Julian Assange, onnan mehet majd Ausztráliába

2024. június 25. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Öt év vizsgálati fogság után a brit hatóságok szabadon engedték Julian Assange-t, a WikiLeaks alapítóját, miután egy vádalku miatt az amerikai hatóságok lemondtak a kiadatásáról. Bár az első hírek arról szóltak, hogy Assange már úton van Ausztráliába, a WikiLeaks alapítója nem közvetlenül odautazik: elsőként a csendes-óceáni Saipan szigetére megy, egy bíróság épületébe, ahol helyi idő szerint várhatóan szerdán bűnösnek vallja magát egyetlen vádpontban. Ha ez megtörténik, aláírja a bíró a vádalkut, és szabadlábon térhet haza Ausztráliába.

Saipan az Észak-Mariana-szigetek fővárosa, az amerikai nemzetközösség tagja, ugyanakkor nem teljes jogú állam: a lakosok amerikai állampolgárok ugyan, de nem szavazhatnak az elnökválasztáson. Egyes városok, köztük Saipan is, otthont adnak amerikai kerületi bíróságoknak.

A Reuters azt írta, Assange kérése az volt, hogy olyan bíróságon legyen a tárgyalás, amely közelebb van a lakóhelyéhez, Ausztráliához, de mégsem az Egyesült Államok területén fekszik. Saipan ilyen: viszonylag közel, 3000 kilométerre van Ausztráliától.

A BBC tudott beszélni Julian Assange feleségével, Stella Assange-zsal, aki azt mondta, férje számára most az a prioritás, hogy újra egészséges legyen, mert „öt éve szörnyű állapotban van.” Elmondása szerint arra fognak összpontosítani. hogy „kapcsolatban legyen a természettel”. A pár öt- és hétéves gyerekei még nem tudják, hogy apjuk talán hazamegy.

A WikiLeaks hozzávetőleges becslések szerint több mint tíz millió titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, majd adta át médiapartnereinek. Assange ehhez együttműködött az amerikai hadsereg volt hírszerzési elemzőjével, Chelsea Manninggel, akit 35 év börtönre ítéltek korábban – mígnem hét év után az akkori elnök, Barack Obama kegyelmet adott neki. Assange öt évig várt kiadatási őrizetben egy londoni börtönben, miután az Egyesült Államok kiadatását kérte a britektől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!