Perli a NASA-t egy floridai család, mert a Nemzetközi Űrállomásról kihajított űrszemét csapódott a házukba

2024. június 24. – 18:16

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mindennapi ügyben indított pert a NASA ellen egy floridai család, akik a szombaton benyújtott kereset alapján azért követelnek kártérítést az amerikai űrügynökségtől, mert idén márciusban a házukba csapódott egy fémrúd, amit három éve a Nemzetközi Űrállomásról hajítottak ki. A családot képviselő ügyvéd szerint az ügy meghatározhatja, hogy a jövőben hogyan kezelik a Földre visszazuhanó űrszemét által okozott károkat – írja a BBC.

Az eset március 8-án történt, a NASA korábbi közleménye alapján pedig egy olyan tárgy okozta, amelyet 2021-ben egy rakás elöregedett akkumulátor mellett dobtak ki az űrbe a Nemzetközi Űrállomásról. Az űrügynökség tájékoztatása szerint a kevesebb mint egykilós fémrúdnak minden számítás szerint porrá kellett volna égnie, miközben belépett a Föld légkörébe. Ehelyett viszont egyelőre ismeretlen okból csak alaposan eldeformálódott, így csapódott végül bele Alejandro Otero floridai otthonába.

Otero állítása szerint a házába csapódó objektum kis híján eltalálta a fiát, így nem meglepő, hogy a vagyoni kár mellett a baleset pszichológiai hatásai miatt is kártérítést követel a NASA-tól. A családot képviselő Mica Nguyen Worthy az ügyvédi iroda szombati bejelentése szerint azt mondta, az űrszemét valódi, komoly probléma, mert az elmúlt években jelentősen megnőtt az űrbe irányuló forgalom. Azt is hozzátette, hogy ha a fémrúd pár méterrel arrébb csapódik be, akár halálos sérülést is okozhatott volna, ezért is megalapozottak Oteróék követelései.

A NASA-nak a benyújtástól számítva hat hónapja lesz reagálni. Az űrszemét egyébként valóban egyre nagyobb problémának számít az elmúlt években, emiatt nemcsak a különböző országok és az ezzel foglalkozó űrügynökségek, hanem magánvállalatok is gondolkodnak a világűr megtisztításában. Emellett pedig a megfelelő szabályozás is fontos lenne, amit tavaly tavasszal több kutató is nyílt levélben szorgalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!