Kigyulladt egy akkugyár Dél-Koreában, sorra robbantak fel az akkumulátorok, legalább 22-en meghaltak

2024. június 24. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 22-en meghaltak, miután kigyulladt egy akkumulátorgyár Dél-Koreában – írja az MTI a helyi tűzoltóság közleménye alapján. Egy embert eltűntként keresnek.

A lítiumakkumulátorokat gyártó Aricell hvaszongi gyárában helyi idő szerint délelőtt 10 óra 30 perc körül csaptak fel a lángok. A halottak többsége külföldi állampolgár, főleg kínai vendégmunkás. Ketten súlyosan, hatan könnyebben megsérültek.

Összesen 102 ember tartózkodott a gyárban a tűz kezdetekor. A hatóságok kiemelték, hogy a lítiumakkumulátorok miatt nehéz hagyományos módszerekkel oltani a lángokat. A tűz oka egyelőre ismeretlen. A tűzoltóknak többnyire sikerült megfékezniük a lángokat, de az oltási munkálatok továbbra is folynak.

A hatóságok szerint az akkumulátorok – amelyekből legalább 35 ezer található a gyárban – a tűz hatására sorozatban felrobbantak, tovább terjesztve a lángokat, illetve akadályozva a tűzoltókat a bent rekedt emberek kimentésében. A gyár környékét ellepték a robbanásokból származó törmelékek, a háromemeletes vasbeton épület felsőbb szintjei súlyosan megrongálódtak.

A dél-koreai kormány az eset kapcsán rendkívüli megbeszélést tartott. Jun Szogjol államfő a helyszínre látogatott, és az elnöki hivatal szerint utasítást adott arra, hogy dolgozzanak ki intézkedéseket a hasonló tragédiák megelőzésére. A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint ez lehet Dél-Korea történetének legsúlyosabb balesete egy vegyi üzemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!