Nem tarthatnak maguknál fegyvert azok az amerikaiak, akik ellen távoltartást rendeltek el családon belüli erőszak miatt

2024. június 21. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében azok a személyek, akik ellen családon belüli erőszak miatt távoltartási végzést adtak ki, nem tarthatnak fegyvert, írja a BBC.

A 8-1 arányban hozott döntés megerősíti azt a 30 éves törvényt, amely megtiltja a családon belüli erőszak miatt távoltartási végzés alá helyezett személyeknek a fegyvertartást. Az ügy középpontjában Zackey Rahimi, egy texasi férfi állt, akit az 1994-es törvény alapján vádoltak meg, de fellebbezett, miután a bíróság 2022-ben jelentősen kibővítette a fegyvertartási jogokat.

A 2022-es ítéletben a bíróság kimondta, hogy az amerikai alkotmányban garantált a fegyvertartás és viselés joga széleskörű jogot biztosít az önvédelem céljából történő fegyverviselésre a lakáson kívül is. Az ítélet új mércét állított fel a fegyvertörvények számára, mondván, azoknak történelmi hagyományokon kell alapulniuk.

Ez lehetővé tette Rahimi számára, hogy fellebbezzen az 1994-es törvény alapján hozott ítélet ellen, és az ügyet az ország legfelsőbb bíróságáig vigye. A novemberi meghallgatáson Rahimi ügyvédje azt mondta, hogy nem talált történelmi példát arra, hogy embereket lefegyvereztek volna, kivéve azokat, akiket súlyos bűncselekményért ítéltek el – ez nem vonatkozik a távoltartási végzéssel sújtottakra.

Az amerikai kormány, amely a törvény hatályban tartását szorgalmazta, azzal érvelt, hogy a veszélyes egyéneket, mint például a brit hűségeseket az amerikai függetlenségi háború idején, korábban is lefegyverezték. A kormányt képviselő ügyvéd a meghallgatáson azt is elmondta, hogy az olyan nők, akik egy fegyverrel rendelkező, családon belüli erőszakot elkövető személy mellett élnek, ötször nagyobb valószínűséggel válnak gyilkosság áldozatává.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!