Ukrajna és Moldova kedden megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval

2024. június 21. – 20:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió kedden kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, amiért mindkét ország vezetősége nagyon hálás, írta a Politicio.eu.

A csatlakozási tárgyalások kedden délután kezdődnek Luxemburgban két kormányközi konferenciával, amelyeket az EU külön-külön tart Ukrajnával és Moldovával. Több uniós diplomata szorgalmazta azt, hogy a tárgyalások még júniusban kezdődjenek el, mielőtt Magyarország július 1-jén átveszi az Európai Unió tanácsának soros elnökségét.

A tárgyalások megkezdése a tagság felé vezető úton csak egy lépés, a teljes tagság várhatóan csak többéves kemény tárgyalássorozaton érhető el.

Ukrajna és a szomszédos Moldova egyaránt 2022-ben kérte felvételét az unióba, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök inváziót indított Ukrajna ellen.

„Hálás vagyok mindenkinek a csapatunkban, aki keményen dolgozott azért, hogy ez a történelmi lépés valósággá váljon – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. – Ukránok milliói, sőt népünk generációi valósítják meg európai álmukat. Ukrajna visszatér Európába, ahová évszázadok óta tartozik, az európai közösség teljes jogú tagjaként.”

Maia Sandu moldovai elnök szerint „az EU-taggá válás út a békéhez, a jóléthez és egy jobb élethez minden polgár számára”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!