Megint átlépték a határt az észak-koreai katonák, Dél-Korea figyelmeztető lövésekkel válaszolt

2024. június 21. – 08:25

Másolás

Vágólapra másolva

A néhány nappal ezelőtti hasonló incidenst követően ismét átlépték az észak-koreai katonák a két Korea között húzódó demarkációs vonalat – írja a Reuters a szöuli vezetés tájékoztatási alapján. A lap beszámolója szerint az észak-koreai katonák helyi idő szerint csütörtökön reggel lépték át a demilitarizált övezet közepén húzódó vonalat, majd a dél-koreai katonák figyelmeztető lövései hatására visszavonultak.

Kedden több tucat katona lépte át a demarkációs vonalat, de a dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint nem szándékosan, hanem a demarkációs vonal közelében lévő taposóaknák felrobbanása miatt menekültek át a határ déli részére. Előtte Észak-Korea több mint 300 szemeteszsákot szállító léggömböt küldött át a Korea-közi határon, miután a korábbi hasonló akcióira válaszul Dél-Korea újra Phenjan-ellenes propagandaadásokat szólaltatott meg a határ menti hangszórókból.

A két ország között húzódó demarkációs vonal környékén történt incidensek azután sűrűsödtek meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten 24 év után először látogatott Phenjanba.

További feszültségeket okozhat a későbbiekben, hogy műholdfelvételek szerint Észak-Korea falnak tűnő részt épít a demarkációs vonal közelében. A demilitarizált övezet közelében. Az övezet egy kb. 4 kilométer széles zóna Észak- és Dél-Korea között, amelyek technikailag még mindig háborúban állnak, mivel soha nem írtak alá békeszerződést, írja a BBC. Az övezet két részre oszlik – mindkét oldalt az adott ország ellenőrzi. A BBC által rendelt műholdfelvételeken legalább három olyan szakasz látszik, ahol az övezet közelében akadályokat emeltek, összesen mintegy 1 kilométer hosszan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!