A fél Balkánt egy nagy áramkimaradás sújtja, a 40 fokos hőségben sokan klímák nélkül maradtak

2024. június 21. – 18:08

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken Montenegrót, Boszniát, Albániát és Horvátország nagy részét egy nagy áramkimaradás tette élhetetlenné. Leálltak a közlekedési lámpák, bezártak az üzletek, az emberek pedig légkondicionálók nélkül próbálják meg átvészelni a hőséget, írta a Reuters.

„A meghibásodás a hálózat erős terhelése, a magas hőmérséklet miatti hirtelen megnövekedett energiafogyasztás és maga a magas hőmérséklet miatt következett be” – mondta Saša Mujović montenegrói energiaügyi miniszter egy tévéadásban. Az áramkimaradás a nagy balkáni elosztórendszereket érintette.

Délután 1 óra körül leállt az áram- és a wifihálózat, derült ki tisztviselők és a közösségi médiát felhasználók beszámolóiból. Az üzemeltetők a délután közepére megkezdték az ellátás helyreállítását.

Leállt a forgalom Bosznia fővárosában, Szarajevóban, valamint Banja Luka és Mostar városaiban a Reuters újságírói szerint. A hőmérséklet a régió egyes részein elérte a 40 Celsius-fokot.

A helyiek beszámolói szerint Podgoricában, Montenegró fővárosában vízhiány is van, mert leálltak a vízvezetékrendszerek szivattyúi. Nem működnek a klímaberendezések és hűtők sem, nagy fagylaltkészletek olvadtak el.

A horvát tengerparti Split városában is leállt a forgalom – jelentette a HRT állami tévé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!