Szerbia kiad Belarusznak egy Lukasenko-ellenes aktivistát, aki legalább 20-25 év börtönre számít

2024. június 20. – 19:35

Másolás

Vágólapra másolva

A szerbiai bíróság döntése értelmében kiadhatják Belarusznak azt Andrej Gnyotot, aki 2020-ban az ország diktátornak tekinthető elnökével, Alekszandr Lukasenkóval szemben szervezett egy sportolói összefogást.

Jogvédők és belarusz politikusok szerint Gnyotra otthon koncepciós per és azután hosszú börtönbüntetés vár. A férfire az Interpol adott ki elfogatóparancsot, miután befogadták Belarusz kérelmét. Gnyot jelenleg Belgrádban van házi őrizetben, korábban több hónapot volt szerbiai börtönben is.

„Azzal, hogy kiadnak, a szerb bíróság fájdalmas halálba küld. A családom, a rokonaim és a barátaim élete pedig végtelen gyászba fordulhat” – mondta Gnyot egy telefoninterjú során a Guardiannak.

A reklámvideók készítésével foglakozó Gnyot ellenzéki szerepe sokáig nem volt nyilvános, de három belarusz sportoló rá vallott, hogy részt vett egy Lukasenko elleni hálózat létrehozásában. Az SOS BY nevű szervezet sportolók aláírt levelekkel próbálta rávenni nemzetközi sportszervezeteket, hogy bojkottálják Belaruszt. Az egyik levelet több mint kétezer sportoló és sportszakember írta alá, ami Jelen Leucsanka korábbi válogatott kosárlabdázó szerint különösen irritálta a belarusz elnököt, mert az szeret a sport védőszentje szerepben tetszelegni.

A sportolói csoport egyik tagját, a kétszeres olimpiai ezüstérmes Aleksziandra Heraszimeniát távollétében 12 év börtönre ítélték, amiért Lukasenko-ellenes videót rögzített, így Gnyot arra számít, hogy rá legalább 20-25 év börtön vár.

A férfi 2021-ben hagyta el Belaruszt, Thaiföldön telepedett le először, de gyakran utazott a forgatásai miatt. Szerbiában először 2023 augusztusában volt, akkor semmi problémája nem volt, de amikor októberben visszatért, letartóztatták a repülőtéren. Ott az közölték vele, hogy pénzügyi bűncselekmények miatt adtak ki rá körözést. Gnyot szerint ez csak trükk, mert politikai okokra hivatkozva az Interpol biztosan nem kerestette volna.

A kiadatás Szerbia egyensúlyozó politikájának is köszönhető, Aleksandar Vučić elnök miközben az Európai Unióval keresi a kapcsolatot, jó viszonyt tart fenn Oroszországgal és Belarusszal.

Gnyot fellebbez a döntés ellen a szerbiai legfelsőbb bíróságon. Ha ez nem jár sikerrel, a szerb igazságügy-miniszteré lesz a végső döntés a kiadatásról. Védekezésében már azt is próbálta felhasználni, hogy a belarusz tüntetéssorozatok dokumentálásával ő újságírói munkát végzett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!