Egy ultrakonzervatív érsek azt állítja, hogy perbe fogja a Vatikán, mert kritizálja a pápát

2024. június 20. – 22:07

Másolás

Vágólapra másolva

Carlo Maria Viganò olasz érsek azt mondta, hogy pert fog indítani ellene a Vatikán azért, mert kétségbe vonja Ferenc pápa legitimációját.

Az ultrakonzervatív püspök korábban vatikáni diplomata volt, és az X-en közzétett bejegyzéseiben azt írta, hogy a Hittani Dikasztérium vádolta meg, és az egyik vádpont ellene a skizma bűntette, azaz a katolikus egyház megosztásam, szétszakítása. Azzal is vádolják, hogy megszakította Ferenc pápával a közösséget, és hogy elutasította az egyházat modernizációs útra terelő II. vatikáni zsinatot. Az is vádpont ellen, hogy megtagadt a pápa legitimitását.

Viganò azt állítja, hogy gyorsított eljárás vár rá, egy bíróságon kívüli büntetőper.

„Megtiszteltetésnek tartom az ellenem felhozott vádakat” – mondta. Bírálta a pápát azért, mert okmányok nélkül fogad be migránsokat, az éghajlatváltozásról és az azonos nemű párok áldásainak engedélyezéséről írt enciklikáit pedig bolondnak minősítette.

Carlo Maria Viganò – Fotó: Getty Images
Carlo Maria Viganò – Fotó: Getty Images

„Visszautasítom, elutasítom és elítélem Jorge Mario Bergoglio botrányait, tévedéseit és eretnekségeit, aki abszolút zsarnoki hatalomkezelést tanúsít” – írta az argentin pápa polgári nevét használva.

2018-ban Viganò, amelyet egy ultrakonzervatív amerikai egyházi frakció támogat, felszólította Ferencet, hogy mondjon le. Azzal támadta, hogy nem foglalkozott megfelelően Theodore McCarrick amerikai bíboroshoz kötődő szexuális zaklatási vádakkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!