Kimenekítettek egy ukrán delfináriumból két belugát, Plambirt és Mirandát

2024. június 20. – 14:53

Kimenekítettek egy ukrán delfináriumból két belugát, Plambirt és Mirandát
A több mint egytonnás beluga, Plambir labdázik – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy bálnapárt, Plambirt és Mirandát sikerült kiszabadítani az ostromlott Harkiv városában található delfináriumból. Szakértők segítéségével egy spanyolországi akváriumba szállították a belugákat – írja a New York Times.

A szakértők szerint a valaha volt legbonyolultabb tengeri emlősmentés során egy belugapárt szállították el Ukrajnából egészen a spanyolországi Valenciáig. Az állatok kimentésére azért volt szükség, mert az utóbbi időben megszaporodtak a Harkivot ért orosz légitámadások. A 15 éves hím Plambir és a 14 éves nőstény Miranda evakuálása éppen időben történt.

A mentést végzők elmondták, hogy amennyiben az állatok Harkivban maradnak nagyon kicsi lett volna az esélyük a túlélésre. A belugák természetes élőhelye a sarkvidék, ezért hideg vízre van szükségük a túléléshez. Harkivban az elektromos hálózat az utóbbi időben jelentős megrongálódott, így az akváriumot generátorok segítségével hűtötték, ami komoly kihívást jelentett. Az állatokat etetni is nehezen tudták, illetve zavarták őket a közelben felrobbanó bombák is.

A két belugának egy 36 órás, több mint 3 ezer kilométeres utat kellett megtennie. Plambir és Miranda mellett néhány fókát és delfint is evakuáltak a harkivi létesítményből, de delfinárium továbbra is nyitva van. A légiriadók ellenére – amik naponta akár 16 órán át is tarthatnak – delfinbemutatókat is rendeznek. Az állatokat azonban más célra is használják: a légitámadásokat átélt delfinek nyugtatják a traumatizált katonákat is – ezt korábban helyszíni riportunkban mutattuk be.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!