Újabb halottjai vannak a mekkai zarándoklatnak, ahol a hét elején közel 52 fokot mértek

2024. június 19. – 19:15

Másolás

Vágólapra másolva

További több száz ember halhatott meg hőgutában a mekkai zarándoklaton, ugyanis hivatalosan meg nem erősített szerdai jelentések szerint legkevesebb hatszáz egyiptomi és 68 indiai vesztette életét, miközben egy nappal korábban még 323 egyiptomi haláláról számolt be két arab diplomáciai forrás, írja az MTI.

A dpa német hírügynökség szerint a különböző országok hivatalosan mindössze 90 halálesetet jelentettek. A tunéziai TAP hírügynökség legkevesebb 35 tunéziai zarándok haláláról számolt be, az iráni Tasznim pedig 11 irániéról. Szenegál három állampolgára halálát erősítette meg, míg Jordánia külügyminisztériuma 41 jordániai zarándok elhunytáról tud.

Egy arab diplomata az AFP francia hírügynökségnek szerdán nyilatkozva elmondta, hogy az újonnan jelentett halálesetek oka is a hőség. A hét elején 51,8 Celsius fokot is elérő kánikula volt az iszlám legszentebb városában és környékén.

Szaúdi források szerint a hőség okozta tünetekkel idén eddig több mint 2700 zarándokot kellett ellátni az országban. Az egészségügyi hatóságok szerint a magas hőmérséklet miatt bekövetkező halálesetek és megbetegedések száma nem kiugró lenne az előző évekhez képest.

Mekkában tavaly több mint 1,8 millió zarándok járt, akiknek mintegy 90 százaléka külföldről érkezett. Sokan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak a haddzsra, mert az engedélyeket mindig a királyság vezetése osztja ki országonkénti kvóták alapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!