Putyin az unokahúgát nevezte ki orosz védelmi miniszterhelyettesnek

2024. június 18. – 12:49

Putyin az unokahúgát nevezte ki orosz védelmi miniszterhelyettesnek
Anna Civiljova, a Haza Védelmezői Alapítvány elnökeként vár Putyinra még június 1-jén, Moszkvában – Fotó: Alexander Kazakov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök az unokahúgát, Anna Civiljovát, nevezte ki Oroszország védelmi miniszterhelyettesének, az erről szóló hivatalos határozat meg is jelent az orosz jogszabályi változásokat közlő portálon, írja az Insider. Anna Civiljova, lánykori nevén Anna Putyina, az orosz elnök unokatestvérének lánya. Putyin nem először választ családtagot maga mellé az ország élére, Anna Civiljova férje ugyanis Szergej Civiljov az orosz energetikai miniszter, ő májusban ült be a bársonyszékbe.

Civiljova az orosz Kolmar nevű nagy szénipari vállalat tulajdonosa, a cég 2022. augusztusában költözött Svájcból Dubajba, hogy megkerülje az orosz szénre vonatkozó embargót. A családé egyébként a Nyugat-Szibéria déli részén fekvő Sereges síparadicsom, amit Civiljova előző házasságából származó fia vezet, aki tehát szintén Putyin rokona.

Ennél fontosabb viszont, hogy Civiljova vezeti Putyin által létrehozott A haza védelmezői alapítványt, ami az ukrajnai háborúban részt vevő orosz katonákat támogatja. Decemberben Putyin élő tévéadásban is dicsérte Civiljovát, megemlítve, hogy közreműködésével orosz állampolgárok összesen 10 milliárd rubelt (112 millió dollárt) adományoztak az alapítványnak katonai célokra.

Civiljova nem egyedül lesz védelmi miniszterhelyettes, Pavel Fradkovot, Mihail Fradkov volt miniszterelnöknek és a külföldi hírszerzés vezetőjének legfiatalabb fiát szintén védelmi miniszterhelyettessé nevezte ki Putyin, két további miniszterhelyettessel együtt. Közülük az első miniszterhelyettesi címet – azaz a májusban váratlanul kinevezett védelmi miniszter, Belouszov közvetlen helyettesét jelentő címet – a korábbi pénzügyminiszter-helyettes, Leonyid Gornyin kapta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!