Izraelben jóváhagyták az esetleges libanoni offenzíva terveit

2024. június 18. – 23:26

Izraelben jóváhagyták az esetleges libanoni offenzíva terveit
Lángok csaptak fel az Izrael és Libanon közti határ izraeli oldalán, egy libanoni irányból érkező támadás után – Fotó: Ayal Margolin / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az Izraeli Védelmi Erők északi parancsnokságának ülését követően jóváhagyták és megerősítették egy esetleges Libanon elleni katonai offenzíva terveit, írja az MTI. Yisrael Katz izraeli külügyminiszter kedden figyelmeztetett, hamarosan döntés születhet a libanoni Hezbollah síita szervezet elleni háborúról, miután az iráni támogatású szervezet nemrég utalást arra, hogy Izrael harmadik legnagyobb városa, Haifa ellen is támadást indíthat.

Katz az X-en olvasható posztjában úgy fogalmazott: Haszan Naszrallah Hezbollah-vezető fenyegetései nyomán, miszerint megrongálhatják Haifa kikötőjét, „közel kerültünk ahhoz a ponthoz, ahol dönteni kell a Hezbollah és Libanon elleni játékszabályok megváltoztatásáról”. „Egy teljes körű háborúban a Hezbollah meg fog semmisülni, Libanon pedig súlyos vereséget fog szenvedni” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok nem kíván szélesebb regionális háborút a Közel-Keleten – közölte kedden a Pentagon szóvivője. Pat Ryder tábornok újságíróknak az izraeli hadsereg közleményére vonatkozó kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, nem fog találgatni, hogy mi fog történni, de leszögezte: „senki sem akar szélesebb regionális háborút”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!