Újabb egy évvel meghosszabbította a Krím és Szevasztopol annektálása miatt bevezetett, Oroszország elleni szankciókat az EU

2024. június 17. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az Európai Unió újabb egy évvel, 2025. június 23-ig meghosszabbította a Krím és Szevasztopol Oroszország általi jogellenes annektálása nyomán bevezetett korlátozó intézkedések hatályát – közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn. Az intézkedések területi hatálya a Krím és Szevasztopol területére korlátozódik. A szankciók értelmében tilos a Krím félszigetről vagy Szevasztopolból származó termékek behozatala az EU-ba és a Krímbe, valamint Szevasztopolba irányuló mindenfajta beruházás. Ez azt jelenti, hogy európai magánszemélyek és uniós székhelyű vállalkozások nem vásárolhatnak sem ingatlant, sem cégeket a Krím-félszigeten, továbbá nem finanszírozhatnak krími vállalkozásokat, illetve azok számára nem nyújthatnak tevékenységükhöz kapcsolódó szolgáltatásokat sem. (MTI)
  • Volodimir Zelenszkij az X-en posztolt az ukrajnai békecsúcs után, amelyen a világ vezetői nem írták alá a közös közleményt. Az ukrán elnök nem említette a csúcstalálkozót, de köszönetet mondott „mindenkinek, aki kiáll Ukrajna mellett” és azoknak, akik „ellenállnak az orosz nyomásnak”. A hétvégén tartott konferenciáról itt írtunk részletesen.
  • Vlagyimir Putyin június 18. és 19. között állami látogatást tesz Észak-Koreában Kim Dzsongun észak-koreai vezető meghívására – erősítette meg hétfőn a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.
  • Észtország a többi NATO-tagországnál gyorsabban pótolja lőszerkészleteit, az utóbbi két évben többet vásárolt ezekből, mint előtte 30 évig – közölte Hanno Pevkur védelmi miniszter a Vikerhommik helyi rádióműsorban. A miniszter szerint az Egyesült Államokat leszámítva minden NATO-tagállam „súlyos lőszerhiánytól szenved”. Tiina Uudeberg védelmi tervezési ügyekért felelős államtitkár június 6-án az ERR közszolgálati rádió honlapján megjelent interjújában arról beszélt, hogy a lőszerbeszerzésekre fordított összegek növelése miatt kénytelenek lesznek egyéb kiadásokat csökkenteni, így például elhalasztják a katonai távközlési és szállítmányozási eszközök beszerzését, illetve megkurtítják a haditechnikai eszközök karbantartására, valamint javítására szolgáló forrásokat. (MTI)



Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!