Netanjahu feloszlatta izraeli háborús kabinetét

2024. június 17. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli–palesztin konfliktus legfontosabb eseményei hétfőn:

  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök feloszlatta a hattagú háborús kabinetet – mondta a Reutersnek egy izraeli tisztviselő. A lépést már széles körben várták, miután Beni Ganc tábornok távozott posztjáról. Netanjahu most várhatóan a miniszterek egy kis csoportjával, köztük Yoav Gallant védelmi miniszterrel és Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszterrel, akik korábban a háborús kabinet tagjai voltak, tart konzultációkat a gázai háborúról.
  • A Times of Israel szerint délelőtt izraeli autópályát is kormányellenes tüntetők blokkoltak.
  • A Times of Israel úgy értesült, hogy Amos Hochstein amerikai különmegbízott a tervek szerint előbb találkozik Isaac Herzog izraeli elnökkel, majd Netanjahuval is találkozik, este pedig várhatóan Jair Lapid és Beni Ganc ellenzéki képviselőkkel is tárgyalni fog. Hochstein az Izrael és az Irán által támogatott Hezbollah terrorcsoport közötti további eszkaláció elkerülésére tett kísérletek részeként tartózkodik Izraelben.

Beni Ganc, Netanjahu legnagyobb ellenfele, a Nemzeti Tábor nevű centrista párt elnöke június 9-én bejelentette, hogy távozik a vészhelyzeti hadikabinetből, és előrehozott választásra szólított fel Izraelben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!