Trump szerint Zelenszkij minden idők legnagyobb üzletkötője

2024. június 16. – 23:06

Trump szerint Zelenszkij minden idők legnagyobb üzletkötője
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrajnai békecsúcson a svájci Stansstadban 2024. június 16-án – Fotó: Michael Buholzer / Pool / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hírösszefoglalónk az orosz–ukrán háború vasárnapi eseményeiről.

  • Magyarország is aláírta a közös állásfoglalást arról, hogy Ukrajna területi épségének kell képeznie a béke alapját. A nyilatkozatot az ukrajnai békéről szóló kétnapos konferencia 91 résztvevője közül 78 írta alá.
  • Az ukrán vezérkar szerint fokozta a támadások ütemét a békekonferencia idején az orosz hadsereg, az oroszok különösen a donyecki Pokrovszk térségében próbáltak meg áttörést elérni. A kijevi hadvezetés szerint vasárnap itt volt a legtöbb összecsapás, összesen 36, ebből 25-öt elhárítottak, 11 még zajlott este fél 10-kor. Közben az orosz védelmi minisztérium a zaporizzsjai Zahirne bevételéről tett bejelentést, a minisztérium közlése szerint hatból öt frontszakaszon előrenyomultak Ukrajnában. (MTI)
  • Oroszország légi csapást mért a harkivi területen lévő Piski Radkivszkij falura, a támadásban megsérült egy 33 éves, terhes nő, egy 13 éves fiú és egy 59 éves férfi, mindhárman kórházba kerültek. A délutáni támadásban tíz házon és egy mentőautón esett kár. (The Kyiv Independent)
  • Donald Trump szombaton kifogásolta az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás mértékét. A volt amerikai elnök detroiti kampányeseményén kijelentette, hogy újraválasztása esetén ezt azonnal „rendezni fogja”. Trump szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „minden idők legnagyobb üzletkötője”, amiért Ukrajna igyekszik pénzügyi támogatást szerezni az Egyesült Államoktól. „Négy napja 60 milliárd dollárral tért haza, utána bejelenti, hogy újabb 60 milliárdra van szüksége. Ennek soha nincs vége” – mondta detroiti beszédében. (Politico)
  • Az orosz invázió kezdete óta először rendezték meg Kijevben a Pride-ot. Több százan gyűltek össze az esőben szivárványszínű zászlókkal és az egységre, békére felszólító transzparensekkel. Biztonsági okokból a rendőrség tíz perc után feloszlatta a felvonulást. Az egyik szervező, Robert Lutsenko azt nyilatkozta, a rendőrség figyelmeztette, hogy radikális, LMBTQ+-ellenes csoportok is szerveztek demonstrációt a városban. 2015-ben tíz felvonuló és több rendőr is megsérült a homofób ellentüntetők támadásában. (The Guardian)
  • 32 milliárd dolláros környezetvédelmi kárt okozott eddig a háború: az első két év 175 millió tonna szén-dioxidot termelt. 2022 novemberében az ENSZ határozatot hozott arról, hogy Oroszországnak jóvátételt kell fizetnie a támadás okozta veszteségekért, egyes tudósok szerint a kifizetéseknek az éghajlati károkért járó kompenzációt is tartalmazniuk kéne. (Scientific American)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!