Nyolc izraeli katona meghalt egy robbanásban a Gázai övezetben

2024. június 15. – 20:31

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc izraeli katona meghalt egy robbanásban a Gázai övezet déli részén – írta a Guardian.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint egy páncélozott járművekből álló konvoj tartott hazafelé egy bevetésről szombat hajnali 5 óra körül a Gázai övezet déli részén fekvő Tel esz-Szultán térségében, amikor az egyik jármű megsemmisült. Az IDF első vizsgálata szerint a katonák mindannyian egy Namer típusú páncélozott szállító harcjárműben haltak meg. Ez volt a leghalálosabb incidens az izraeli katonák számára január óta, akkor 21-en haltak meg, amikor két épület összeomlott Gáza központjában – írta a Times of Israel.

Korábban a Hamász palesztin terrorszervezet fegyveres szárnya azt közölte, hogy rajtaütöttek egy páncélozott csapatszállító járművön, megölve és megsebesítve több izraeli katonát a Rafahtól nyugatra fekvő területen, ahol az izraeli erők hetek óta előrenyomulnak.

Az izraeli média beszámolói szerint az IDF vizsgálja az incidens okát, többek között azt is, hogy a Namer oldalán tárolt aknák és egyéb robbanóanyagok hozzájárultak-e a hatalmas robbanáshoz.

A Guardian beszámolója szerint a mostani eset valószínűleg még inkább felerősíti a gázai tűzszünetre vonatkozó felhívásokat, és fokozzák az izraeli közvélemény haragját az ultraortodoxok katonai mentessége miatt. Májusban több mint 900, Gázában állomásozó izraeli katona szülei aláírtak egy nyílt levelet, amelyben sürgették a hadsereget, hogy fújja le a Rafahban zajló offenzívát, amit „halálos csapdának” neveztek. „Fiaink fizikailag és mentálisan is kimerültek” – írták a levélbe, amelyet Joáv Gallant védelmi miniszternek és Herzi Halevi altábornagynak, az IDF vezérkari főnökének címeztek. Benjámin Netanjahu kormánya azonban – amely nagymértékben támaszkodik az ultraortodox pártokra – a múlt héten megszavazott egy új törvényt, amely vallási alapon még inkább kiterjeszti a katonai mentességet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!