Beiktatták az új szlovák köztársasági elnököt

2024. június 15. – 17:44

Másolás

Vágólapra másolva

Letette köztársasági elnöki esküjét Peter Pellegrini, és ezzel hivatalba lépett Szlovákia történetének hetedik államfőjeként – írta az MTI.

Pellegrini a vonatkozó előírásoknak és hagyományoknak megfelelően az alkotmánybíróság elnöke előtt tette le hivatali esküjét szombaton Pozsonyban. A szlovák köztársasági elnökök hivatali esküjében egyebek mellett az szerepel: az államfő ígéretet tesz arra, hogy gondoskodni fog „a szlovák nemzet és a Szlovák Köztársaság területén élő nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok” jólétéről.

Az új államfő a beiktatási beszédében azt mondta, politikai meggyőződése részeként egy olyan erős államra gondol, amely mindig szolgálni fogja állampolgárait, nem pedig teher lesz számukra. Hangsúlyozta: Szlovákia az Európai Unió és a NATO szilárd része, és az is marad, ugyanakkor soha nem fog félni attól, hogy szuverén hangját hallassa ezekben az intézményekben. „Szlovákia nemzeti, állami érdekei fontosabbak lesznek számomra, minthogy megtapsoljanak a hírességek, dicsőítsen a sajtó, vagy megdicsérjenek a világ vezetői” – mondta Pellegrini. Kijelentette, hogy államfőként azon kíván dolgozni, hogy Szlovákiának minden szomszédjával egészséges viszonya legyen.

Peter Pellegrini, Szlovákia újonnan beiktatott köztársasági elnöke az elnöki palotában tartott ünnepségen, Pozsonyban, 2024. június 15-én – Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters
Peter Pellegrini, Szlovákia újonnan beiktatott köztársasági elnöke az elnöki palotában tartott ünnepségen, Pozsonyban, 2024. június 15-én – Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters

Az elnöki eskütétel után a távozó államfő, Zuzana Čaputová jelképesen átadta az államfői palotát Pellegrininek. Az ünnepség egy, az új államfő által a pozsonyi várban adott ünnepi fogadással ér majd véget.

A beiktatási ceremónián részt vett a korábbi szlovák államfők mellett Vladimír Mečiar volt szlovák miniszterelnök, Miloš Zeman volt cseh köztársasági elnök, Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök, valamint Ivan Korčok, aki Pellegrini ellenfele volt az elnökválasztáson. Robert Fico szlovák miniszterelnök már korábban jelezte, a merénylet utáni egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy részt vegyen az ünnepségen – írta a Napunk.sk.

Peter Pellegrinit idén áprilisban, az ország történetének hatodik közvetlen elnökválasztásának második körében választották államfővé, a szavazáson részt vevők voksainak 53,1 százalékával. Ellenfele, Ivan Korčok volt külügyminiszter 46,87 százakékkal lett második.

Az 1975-ben Besztercebányán született, jelenleg 48 éves, közgazdász végzettségű Pellegrini először 2006-ban, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) listáján került be képviselőként a pozsonyi törvényhozásba, majd a rákövetkező években számos kormánytisztséget is ellátott, illetve rövidebb ideig kormányfő is volt. Idén áprilisi megválasztása előtt a hárompárti szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártjának, a Hangnak (Hlas) elnökeként a parlament elnöki tisztét látta el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!