1,5 milliárd dolláros segélycsomagot ígért Ukrajnának az amerikai alelnök

2024. június 15. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Kamala Harris amerikai alelnök 1,5 milliárd dolláros segélycsomagot ígért Ukrajnának, elsősorban az ország energetikai szektorának támogatására. A svájci békekonferencián bejelentett támogatás az orosz bombázások által megrongált infrastruktúra helyreállítását segíti majd – írta a BBC.

„Ezek az erőfeszítések segítenek Ukrajnának reagálni az energetikai infrastruktúrát ért legutóbbi orosz támadásokra, a támogatás javítja Ukrajna ellenálló képességét az energiaellátási zavarokkal szemben” – áll a Fehér Ház közleményében.

Az amerikai kormány 369 millió dollárnyi humanitárius segélyt ígért a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők megsegítésére, és további 300 millió dollárt költetnének az ukrán határőség és bűnüldöző szervek életmentő felszereléseire. Az orosz-ukrán háború 2022. februári kezdete óta az Egyesült Államok több mint 3,2 millió dollárt költött humanitárius segélyre, és közel 1,5 milliárd dollárt az ukrán energiaszektor helyreállítására.

Az amerikai alelnök, Kamala Harris Joe Biden elnök távollétében vesz részt a Luzerni-tó közelében lévő luxushotelben rendezett csúcstalálkozón, amelynek célja az orosz-ukrán háború lezárásáról szóló megbeszélések folytatása. Mivel azonban Oroszországot nem hívták meg a csúcsra, és Kína sem képviselteti magát, ettől a találkozótól nem várható jelentős előrelépés. A megbeszélésen összesen 92 ország vesz részt, közülük 57 állam- vagy kormányfői szinten, ezzel ez az esemény az év egyik legnagyobb csúcstalálkozója – írta az MTI.

A delegációk az ukrajnai gabonaexportról, az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű biztonságáról, a nukleáris fegyverek használatának elutasításáról, valamint humanitárius kérdésekről, például a fogolycseréről fognak tárgyalni. A találkozó svájci szervezői azt remélik, hogy még az idén döntés születik egy újabb konferenciáról, Moszkva részvételével.

Közvetlenül a csúcstalálkozó előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök azt követelte, hogy Ukrajna a harcok befejezésének feltételeként mondjon le Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsja és a fekete-tengeri Krím félsziget területeiről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!