18 év börtönt kaptak a 2016-os nizzai kamionos merénylet elkövetőjének segítői

2024. június 14. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsi különleges esküdtszék 18 év szabadságvesztésre ítélte a dél-franciaországi Nizzában nyolc évvel ezelőtt 86 áldozatot és több mint 450 sebesültet követelő gázolásos terrortámadás két fő vádlottját a fellebbviteli perben – írja az MTI.

A 48 éves Mohamed Ghraiebet, egy francia-tunéziai szállodai recepcióst és a 44 éves Chokri Chafroudot, egy hajléktalan tunéziai illegális bevándorlót terrorista bűnszövetkezet vádjával ítélték el csütörtök este, amiért „logisztikai és ideológiai segítséget” nyújtottak a terrortámadást végrehajtó iszlamista merénylőnek, a tunéziai származású Mohamed Lahouaiej-Bouhlelnek.

2016-ban a francia nemzeti ünnepen, július 14-én egy kamion hajtott a tömegbe a város tengerparti útszakaszán. A tűzijátékra sokan voltak kíváncsiak, Mohamed Bouhlel egy bérelt, 19 tonnás kamionnal áttörte a kordonokat, és 86 ember halálát okozta, ahogy a gyalogosok között cikcakkban haladt. A támadót a rendőrök lelőtték.

A két segírőjét az elsőfokú perben 2022 decemberében is 18 év szabadságvesztésre ítélték.

Egyik vádlott sem iszlamista, és a ügyészség nem tekintette őket tettestársaknak. A merénylő barátja, Mohamed Ghraieb a támadás másnapján önként jelentkezett a rendőrségen, 2019-ben rendőri felügyelet mellett szabadlábra helyezték. Őt azzal vádolták, hogy segített az elkövetőnek a fegyverek beszerzésében és a támadáshoz használt kamion kibérlésében, jóllehet arra nincs bizonyíték, hogy tudomása volt a merénylettervről. Mohamed Ghraiebről az ügyészség azt feltételezi, hogy neki köszönhetően radikalizálódott a terrorista, a Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen 2015. január 7-én elkövetett merényletet után ugyanis egy, a támadást éltető üzenetet küldött Bouhlelnek. Ghraieb először tagadta, hogy ő írta volna az sms-t, később viszont elismerte, és azt mondta, szégyelli magát miatta.

Chokri Chafroud 2015-ben Nizzában ismerte meg a merénylőt, majd 2016 elején visszatért Tunéziába, ahonnan obszcén és erőszakos tartalmú üzeneteket küldött neki. Három hónappal a merénylet előtt az egyikben egy gázolásra buzdította. Az ügyészség szerint ez inspirálhatta az iszlamista támadót a módszere kiválasztásában.

A perben mindketten tagadták, hogy segítettek a fegyverek beszerzésében, és azt is, hogy részt vettek a teherautó kibérlésében. Néhány nappal a támadás előtt Mohamed Bouhlel külön-külön megmutatta a kamiont a két férfinak, de a támadás helyszínének előzetes bejárásában a teherautóval nem vettek részt.

A 2016-os merényletet az Iszlám Állam vállalta magára, de a nyomozás megállapította, hogy Bouhlel nem állt kapcsolatban a terrorcsoporttal, és nem is fogadott hűséget az Iszlám Államnak.

A nizzai volt a második legvéresebb franciaországi merénylet a 2015. november 13-i párizsi terrortámadás után, de a legtöbb áldozatot követelő azok közül, amelyeket egyetlen ember hajtott végre.

A nyomozás szerint a kamaszkorában kétszer is öngyilkossági kísérletet végrehajtó, rendkívül erőszakos és perverz Bouhlel feltételezhetően személyiségzavaros volt, feleségét rendszeresen szadista módon bántalmazta, ezért többször is indult ellene rendőrségi eljárás. Kicsapongó élete volt, alkoholizált és prostituáltakat látogatott, nem volt vallásgyakorló, nem tartották nyilván iszlamistaként. A hatóságok szerint Bouhlel csak a támadást megelőző hetekben kezdett komolyabb érdeklődést mutatni a radikális, dzsihadista mozgalmak iránt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!