Elítélték a 2016-os nizzai kamionos merénylet nyolc vádlottját

2022. december 13. – 19:37

Elítélték a 2016-os nizzai kamionos merénylet nyolc vádlottját
Az áldozatok emlékhelye Nizzában – Fotó: Gilles Targat/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hét férfit és egy nőt ítélt el a bíróság, akik valahogy közreműködtek a nizzai terrortámadásban 2016 nyarán – írta a Reuters. A párizsi bíróság mindegyik vádlottat bűnösnek mondta ki, de az ítélet még nem jogerős. Azzal senkit sem vádoltak, hogy részt vettek volna a támadásban.

A francia nemzeti ünnepen, július 14-én egy kamion hajtott a tömegbe a város tengerparti útszakaszán. A tűzijátékra sokan voltak kíváncsiak, Mohamed Bouhlel egy bérelt, 19 tonnás kamionnal áttörte a kordonokat, és 86 ember halálát okozta, ahogy a gyalogosok között cikcakkban haladt. 202 sérültet kellett ellátni. A támadót a rendőrök lelőtték, a segítőiről most hoztak ítéletet.

Mohamed Ghraieb és Chokri Chafroudot egyaránt 18 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, mert segítettek a támadónak abban, hogy kamionhoz és fegyverekhez jusson. A sofőr ugyanis rálőtt az őt célba vevő rendőrökre is. Egy embert tizenkettő, további öt embert kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek.

Az Iszlám Állam vállalta magára a merényletet, de nem volt bizonyíték arra, hogy az elkövető kapcsolatban állt volna velük. Az eset után háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!