VSquare: Már a NATO-n belüli információáramlást akadályozza, hogy kétséges Magyarország lojalitása

2024. június 13. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány lojalitásával kapcsolatos kételyek régóta visszavetik az információáramlást, különösen a hírszerzési információk megosztását Magyarország és a többi NATO-tagállam között – mondta egy brüsszeli NATO-tisztviselő a VSquare-nek.

A hírlevél szerint ez azt jelenti, hogy Magyarország kevesebb információt kap egyrészt a szövetségeseitől kétoldalúan, másrészt a központi NATO-csatornákon keresztül kevesebb információt osztanak meg a tagállamok. „A probléma az, hogy a következményeket mindenki érzi, mivel a tagok kevésbé érzékeny hírszerzési információkat osztanak meg a központi NATO-csatornákon keresztül, tudva, hogy Magyarország is a címzettek között van” – mondta a névtelenül nyilatkozó NATO-tisztviselő. Szerinte a korábbi gyakorlat helyett a hírszerzési információt más csoportokban osztják meg, ahol Magyarország nincs ott, a magyar tisztviselők pedig legtöbbször nem is tudnak ezekről a csoportosulásokról és arról, hogy ők nincsenek meghívva. A forrás szerint ráadásul nem is csak a katonai vonatkozású információkról van szó.

„Még ha megbízunk is a vezető hírszerző tisztjeikben, végső soron, ha megosztjuk velük az információkat, azok olyan jelentésekbe kerülhetnek, amelyek Orbán asztalára kerülnek. A mi problémánk az ország politikai vezetésével van” – indokolta a magyar felet kizáró gyakorlatot az egyik uniós ország polgári hírszerző ügynökségének korábbi helyettes vezetője. A VSquare szlovák partnere, a Ján Kuciak Nyomozó Központja arról számolt be, hogy a NATO-szövetségesek hírszerzési információcseréjét Szlovákiával is korlátozzák, mióta Robert Fico kormánya tavaly újra hatalomra került.

A NATO képviseletében szerdán Jens Stoltenberg főtitkár Budapesten járt, ahol Orbán Viktorral tárgyalt Magyarország és a NATO közötti vitás kérdésekről. A VSquare Stoltenberg napirendjét ismerő cseh forrása szerint két téma volt terítéken:

  • Magyarország „kemény vétójának” feloldása Mark Rutte volt holland miniszterelnök NATO-főtitkári pályázatával szemben;
  • annak biztosítása, hogy Magyarország ne blokkolja a NATO legújabb ukrajnai segélycsomagját, amelyről a júliusi washingtoni csúcstalálkozón születhet megállapodás.

Orbán Viktor a találkozó utáni sajtótájékoztatójukon csak azt ígérte meg, hogy Magyarország nem fogja blokkolni az összes többi tagállam által támogatott döntéseket Ukrajnával kapcsolatban, de azt nem mondta, hogy változott volna az álláspontjának Rutte jelölésével kapcsolatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!