Kitüntette egymást a cseh és a szlovák államfő

2024. június 13. – 15:53

Másolás

Vágólapra másolva

Petr Pavel cseh államfő a prágai Hradzsinban átadta Zuzana Caputovának a legmagasabb cseh állami kitüntetést, a Fehér Oroszlán érdemrendet, majd Caputovától átvette a legmagasabb szlovák állami kitüntetést, a Fehér Kettős Kereszt érdemrendet – írja az MTI.

Nem ez az első alkalom, hogy a két ország államfője kölcsönösen kitünteti egymást: utoljára 2013-ban az akkor hivatalban lévő cseh Václav Klaus és a szlovák Ivan Gasparovic államfők díjazták egymást, 2019-ben pedig Milos Zeman volt cseh köztársasági elnök adott magas állami kitüntetést az akkori szlovák elnök Rudof Schusternek – ekkor a kölcsönösség elmaradt. A kitüntetéseket a cseh-szlovák kapcsolatok fejlesztése terén kifejtett tevékenységükért adományozzák és kapják az elnökök: ennek a két ország viszonylatában szimbolikus jelentősége is lehet, ha azt vesszük, hogy Csehország és Szlovákia 1918 és 1992 között közös államot alkotott.

Zuzana Caputovának a cseh államfőnél tett prágai volt az utolsó hivatalos útja Szlovákia államfőjeként, június 15-én ugyanis lejár elnöki mandátuma. Hivatalában Peter Pellegrini, korábbi államtitkár, miniszter és házelnök váltja – róla ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Petr Pavel a tisztségéből távozó Caputováról azt mondta, minden fontos politikai kérdésben teljes vagy nagyon közeli volt a véleményük és ez a gyakorlati együttműködésben is megmutatkozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!