Csaknem 500 robbantást követtek el Hollandiában 2024 első öt hónapjában

2024. június 13. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

2024 első öt hónapjában összesen 496 robbantásos támadást követtek el hollandiai otthonok és vállalkozások ellen, csaknem két és félszer annyit, mint a tavalyi év azonos időszakában. 2023-ban pedig összesen 1052 robbantást regisztrált a 15 milliós ország rendőrsége – ennek többségét az év második felében.

„Robbantás” alatt nem nagyszabású merényletekre kell gondolni, a leggyakrabban használt robbanóeszköz a „Kobra” márkájú tűzijátéktelep, melyhez sokszor benzineskannát erősítenek. A rendőrség által felderített esetek 75 százalékában az elkövetők robbanószert hagynak valakinek a bejáratánál vagy ablakánál. A támadások többsége a szervezett bűnözéssel hozható összefüggésbe, de vannak olyan esetek, melyek párkapcsolati erőszakból fakadnak.

Az adatokat összesítő rendőrségi jelentésből – melyet csütörtökön szellőztett meg a holland média –, kiderül, hogy a hatóságok és a holland települések polgármesterei egyaránt fokozott politikai támogatást kértek a növekvő bűnözés elleni küzdelemhez, és egyebek mellett szorgalmazzák a támadásokhoz gyakran használt Kobra tűzijáték európai uniós szintű betiltását.

Továbbra is Rotterdamban és Amszterdamban történik a legtöbb támadás, de egyre többet követnek el kisebb városokban is. A rendőrség külön aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyre gyakrabban válnak célponttá lakóépületek. Az utóbbi két és fél évben a hatóságok 500 embert tartóztattak le robbantásos támadás miatt, a gyanúsítottak nagy része alacsony iskolai végzettséggel és szegényes anyagi háttérrel rendelkező fiatal. Jos van der Stap, a rendőrség robbantásszakértője szerint

Gyakran fiatalok helyezik el a robbanóanyagokat, kiszolgáltatott gyerekek, akik hajlandóak súlyos bűncselekményeket elkövetni és nagy kockázatot vállalni szinte semmiért. Az átlagéletkor 23 év, ami más bűncselekményekhez képest alacsony. A gyanúsítottak között vannak 13 vagy 14 éves fiúk is, ami nagyon aggasztó. A gyanúsítottak túlnyomó többsége már több bűncselekményt is elkövetett. Biztosítanunk kell, hogy többé ne adják el magukat mások piszkos munkájának elvégzéséhez. A megelőzés kulcsfontosságú.

A támadások mögött álló megbízókat a rendőrség nehezen tudja kézre keríteni, mert általában úgynevezett „bűnügyi brókereknek”, azaz fizetett bűnözői munkák közvetítőinek adják a megbízást, akik Snapchaten vagy a Telegramon teszik közzé a felhívást. A rendőri jelentés ezen platformokat is cselekvésre szólítja fel.

Femke Halsema, Amszterdam polgármestere aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a robbantások számának növekedése túl sokat követel a rendőrség kapacitásaiból, és kevesebb marad más súlyosabb esetekre; Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester pedig egyenesen úgy vélte, városa „beleroppan” ezekbe az erőszakos bűncselekményekbe.

(via MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!