Ferenc pápa megint melegeket sértő megnevezéseket használt, pár héttel azután, hogy bocsánatot kért emiatt a Vatikán

2024. június 12. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

Alig néhány héttel azután, hogy a Vatikán bocsánatot kért melegeket sértő szóhasználata miatt, megint homofób megnevezéseket használt Ferenc pápa az olasz lapok szerint.

A La Repubblica szerint a pápa ismét „a Vatikánban jelenlevő buziságról” beszélt egy zárt ajtós találkozón, ami a Szalézi Pápai Egyetemen zajlott, és amin a római egyházmegye 200 papja vett részt. Akkor használta megint a sértő megnevezést (olaszul frocio vagy frociaggine), amikor a papságon belüli homoszexualitásról kérdezték. Megismételte, hogy nem szeretné, ha a szemináriumokba meleg férfiakat vennének fel kispapnak.

„A melegek jó srácok, szép hitbeli utakat járnak, keresik az Urat. De nem, jobb, ha valami jó lelkiatyához, pszichológushoz irányítjuk őket...”

– mondta. Hozzátette: a meleg ideológia szerinte túl erős, és nem akarja, hogy a Vatikánba is beszivárogjon.

Ugyanakkor azt leszögezte, hogy az elvált vagy külön élő párokhoz hasonlóan támogatja, hogy a homoszexuálisok is szentáldozáshoz járulhassanak. „Nem kell megrögzöttnek lenni, jobb, ha mindenkit, mindenkit, de tényleg mindenkit befogadunk” – mondta.

A találkozón a pápa felhozta még azt, hogy az Egyháznak választania kell, hogy prófétai lesz, vagy klerikális, és megismételte annak szükségességét, hogy az egyház és a gyülekezetek javait a szegények rendelkezésére kell bocsátani. „Botrány, hogy oly sokan zárva tartják házaikat, miközben a örömünnepre várnak, hogy zarándokokon keressenek pénzt” – mondta.

A pápának alig egy hónapon belül ez már a második olyan megnyilvánulása, amikor a melegekre nézve sértő megnevezést használ. Legutóbb májusban került be emiatt a hírekbe – akkor azt kommunikálta a Vatikán, hogy a pápa csak viccelt, de aztán bocsánatot kértek.

Ferenc pápa nyilvános megszólalásaiban többször kiállt az LMBTQ+-közösség mellett, tavaly októberben például arra utalt, hogy az egyház áldását adhatná az azonos nemű párokra. Megjegyezte viszont, hogy ettől még objektíven bűnösnek tartják az azonos neműek kapcsolatát.

Az egyház és a melegek bonyolult kapcsolatáról nemrég ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!