Ferenc pápa szerint túl sok a „buziság” a katolikus szemináriumokon, de állítólag csak tréfált

2024. május 28. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

Sértően homofób szóhasználattal vádolják Ferenc pápát, miután az egyházfő múlt héten egy püspökök körében tartott, zárt ajtós megbeszélésen azt mondta, hogy bár fontos, hogy a szemináriumaikba mindenkit befogadjanak, azt is hozzátette, hogy bár azokon már így is túl sok a „frociaggine”, írja a Guardian. Az olasz vulgáris szó nagyjából „buziság”-nak fordítható.

A római püspöki találkozó egyik vitatémája ugyanis az volt, hogy a katolikus szemináriumokon, amelyeken a papokat képzik, megengedhető-e a meleg férfiak részvétele. A kérdés egy ideje már az olasz püspöki konferencia napirendjén van, és amikor a múlt heti vita során az egyik püspök Ferenc pápa véleményét kérte ki az ügyben, a 87 éves egyházfő a Corriere della Sera és a La Repubblica napilapoknak által megszerzett információk szerint azt mondta: bár fontos, hogy mindenkit befogadjanak, egy meleg személy viszont „kettős életet” kockáztat. Ezután tett hozzá állítólag, hogy egyes szemináriumokon már így is túl sok a „frociaggine”.

Egy meg nem nevezett püspök szerint a pápa csak tréfált a szóhasználattal, az mégis kisebb zavart keltett a püspökök között. Volt, aki szerint a pápa valójában a tudatában sem volt annak, hogy sértő a kifejezés.

A Vatikán 2005-ben döntött úgy, hogy az egyház nem engedélyezheti olyan férfiak felszentelését, akik aktívan melegek vagy homoszexuális hajlamaik vannak. A püspökök tavaly novemberben azonban megszavazták, hogy a szexualitásukat nem megélő meleg férfiakat felvehetik a szemináriumokba, de a pápa végül megvétózta a döntést.

Pedig Ferenc pápa nyilvános megszólalásaiban többször kiállt az LMBTQ+ közösség mellett, tavaly októberben például arra utalt, hogy az egyház áldását adhatná az azonos nemű párokra, mert szerinte nem lehetnek „olyan bírák, akik csak tagadnak, elutasítanak és kizárnak.” Megjegyezte viszont, hogy ettől még objektíven bűnösnek tartják az azonos neműek kapcsolatát. Az egyház és a melegek bonyolult kapcsolatáról nemrég ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!