Rátámadtak a dán miniszterelnökre

2024. június 8. – 07:28

Rátámadtak a dán miniszterelnökre
Mette Frederiksen dán kormányfő. Fotó: Ida Marie Odgaard / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Koppenhága szívében rátámadt egy férfi Mette Frederiksen dán kormányfőre, a támadót őrizetbe vették – írja a BBC. A kormányfőt megdöbbentette, hogy az utcán megütötték – közölte Frederiksen irodája.

A támadás a város központjában, a Kultorvet téren történt, Frederiksen, a dán szociáldemokraták vezetője korábban egy európai parlamenti választási gyűlésen vett részt pártja vezető jelöltjével, Christel Schaldemoséval, amikor egy férfi odament hozzá és megütötte. Két szemtanú a BT dán lapnak elmondta, hogy látták a támadást.

„Egy férfi jött az ellenkező irányból, és erősen meglökte a miniszterelnök vállát, amitől ő oldalra esett”

– mondták.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke aljas cselekedetnek nevezte a támadást,

„amely szembemegy mindazzal, amiben hiszünk és amiért harcolunk Európában”

A rendőrség egyelőre csak annyit közölt, hogy letartóztattak egy férfit, és vizsgálják az esetet, de többet nem kívántak közölni. Az indítékról egyelőre nincs hír.

A támadás utn a kormányfő leült egy kávézóba. A támadás két nappal azelőtt történt, hogy Dánia is szavaz az EU-választáson. A szociáldemokraták a dán koalíciós kormány legnagyobb pártja. Továbbra is ők vezetik a közvélemény-kutatást, de támogatottságuk jelentősen visszaesett az elmúlt hónapokban.

A 46 éves Frederiksen 2019-ben lett miniszterelnök, miután négy évvel korábban átvette a balközép szociáldemokraták vezetését. Ezzel ő lett Dánia történetének legfiatalabb miniszterelnöke. Nem sokkal ezután összetűzésbe keveredett Donald Trump akkori amerikai elnökkel, mert visszautasította az Egyesült Államok Grönland felvásárlására vonatkozó elképzelését Erre Trump csúnyanak nevezte a kormányfőt.

2022-ben Frederiksent erősen bírálta egy bizottság, amely a kormány azon döntését vizsgálta, hogy nyércek millióit ölték le a Covid-járvány idején.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!