Zelenszkij üzent a magukat békepártiaknak nevezőknek: Európa már nem a béke szigete

2024. június 7. – 14:21

Zelenszkij üzent a magukat békepártiaknak nevezőknek: Európa már nem a béke szigete
Volodimir Zelenszkij francia törvényhozásban mond beszédet Párizsban, 2024. június 6-án – Fotó: Xose Bouzas / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Sajnos olyan időket élünk, amikor Európa már nem a béke szigete” – idézte a CNN Volodimir Zelenszkij francia törvényhozásban elmondott beszédét. Az ukrán elnök a normandiai partraszállás, a D-nap 80. évfordulójának alkalmából szólalt fel Párizsban, ahol a nácizmus visszatérésének veszélyére is felhívta a figyelmet, amely ezúttal már Oroszországból jöhet.

„Ismét városok semmisülnek meg, falvak égnek porig. Ismét megjelentek szűrőtáborok és deportálás, újra itt a gyűlölet, amelyből Oroszország új kultusza lett.”

Az elnök beszédében kitért arra, hogy egy esetleges tűzszünet nem a béke felé tett lépés volna, hanem csak lélegzetvételhez juttatja a támadó felet a harc folytatásához.

Kitartott amellett, hogy Ukrajnának nyugati támogatásra van szüksége, hogy „megvédjék közös ideáljaikat”. Szerinte a franciák „nagyszerű vadászgépei, ukrán pilótákkal irányítva képesek lesznek bebizonyítani, hogy Európa erősebb a gonosznál”.

„Putyin győzhet? Nem, mert engedhetjük meg magunknak a vereséget. Megállna a háború a jelenlegi vonalakon? Nem, mert a gonosz semmilyen határvonalat nem ismer. Ahogy 80 éve úgy most is. Hitler vonalat lépett át vonal után, mindenki aki időleges határvonalakat rajzol fel, csupán pihenőt ad az újabb háború előtt” – üzent azoknak, akik magukat békepártiként meghatározva tűzszünetet sürgetnek Oroszországgal, miközben Moszkva sem a harcok folytatásáról, sem az eddig elfoglalt területekről nem kíván lemondani.

Zelenszkij beszéde közben megerősítést kaphatott arról is, hogy Ukrajna esélyt kap az euroatlanti integrációra – amit Moszkva ellenez, és amire részben hivatkozva elindította a háborút Ukrajna ellen.

Zelenszkij Párizsban találkozott Joe Bidennel és az amerikai elnökkel közösen Emmanuel Macron francia államfővel is. Biden elnézést kért az ukrán elnöktől, amiatt, hogy az amerikai törvényhozás több hónapos vita után szavazta meg az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros csomagot – írta a CNN. Ezúttal ehhez egy jóval kisebb, 225 millió dollár értékű támogatást ígért Zelenszkijnek, Himars rakétarendszerrel, Stingerekkel és a légvédelem megerősítésével – értesült az Unian.

Az Európai Bizottság jelezte, hogy Ukrajnával és Moldovával is mielőbb meg kell kezdeni az EU-csatlakozásról szóló tárgyalásokat. Kijev reményei szerint erre már idén sor kerül, sőt , a Financial Times úgy tudja, már a nyáron. A folyamat azonban – ahogyan a korábbi bővítéseknél – egy évtizedig is eltarthat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!