AP: Változott az izraeli harcmodor, egyre kevesebb a női és gyerek áldozat Gázában

2024. június 7. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az Associated Press (AP) a gázai egészségügyi minisztériumi adatokat elemezve arra jutott, hogy jelentősen csökkent a palesztin női és gyerek áldozatok aránya a Hamász és Izrael közötti háborúban. A hírügynökség szerint ez Izrael változó harcmodorának is köszönhető.

A nők és gyerekek halálozási aránya a civil áldozatok egyik legjobb mutatója. Az AP szerint a háború kezdetekről, 2023 októberében ez az arány 64 százalék felett volt, de áprilisban már 40 százalék alá csökkent. A hírügynökség szerint ez ugyanakkor nem tükröződött vissza sem az ENSZ jelentéseiből, sem a Hamászhoz kötődő egészségügyi minisztérium közleményeiből.

Gabriel Epstein, a washingtoni Közel-Kelet-politikai Intézet kutatási asszisztense szerint az általános halálozási aránya csökkenés egyértelműen annak az eredménye, hogy az Izraeli Védelmi Erő (IDF) másképpen működik, például csökkentette a légi bombázások gyakoriságát, kisebb dróncsapásokat hajtott végre, és korlátozott szárazföldi műveletekre összpontosított.

Ahogy a harcok intenzitása csökkent, a halálos áldozatok száma tovább emelkedett, de lassabb ütemben, és úgy tűnik, hogy egyre kevesebb lett a civil áldozat. Áprilisban az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az újonnan és teljes körűen azonosított halálesetek 38 százalékát tették ki nők és gyerekek.

Az AP szerint a gázai minisztérium több esetben olyan halálozási arányszámokat közölt, amelyeket nem támasztották alá. Például februárban 75 százalékosra tették a női és gyerek áldozatok számát. Izrael szerint politikai haszonszerzés céljából fújták fel az adatokat.

Az áldozatok valós száma és a civilek aránya fontos kérdés, mert Hágában két nemzetközi bíróság is vizsgálja azokat a vádakat, amelyek szerint Izrael népirtást és háborús bűnöket követ el palesztinok ellen.

Izrael azt állítja, hogy a háború során végig igyekezett elkerülni a polgári áldozatokat, többek között azzal, hogy evakuálási parancsot adott ki katonai műveletek előtt, és kitelepítették a gázai lakosság 80 százalékát. Közben a Hamászt azzal vádolják, hogy élő pajzsként használja a civileket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!