Több ezer hajléktalant telepítettek ki Párizsból az olimpia előtt

2024. június 4. – 05:52

Több ezer hajléktalant telepítettek ki Párizsból az olimpia előtt
2024. április 17-én kiürítették Párizs egyik legnagyobb foglaltházát is Párizs déli külvárosában, Vitry-sur-Seine-ben. Az itt élő menedékkérőket buszokkal szállították egy migránsokat befogadó központba – Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Civil szervezetek szerint több ezer hajléktalan embert távolítottak el Párizsból és környékéről az olimpiai játékok előtt. A kilencven egyesületet képviselő Le Revers de la Médaille nevű kollektíva hétfőn közzétett jelentésében azt írják, tavaly április óta fokozódtak a kitelepítések és a sátortáborok felszámolása a városban és környékén, és az elmúlt 13 hónapban 12 545 embert költöztettek el – írja a Guardian.

Az elköltöztetett személyek között vannak menedékkérők, valamint családok és gyerekek is. A rendőrség a szexmunkások és a kábítószerfüggők ellen is keményen fellépett, a civil szervezetek szerint viszont csak további problémákat generálhat, hogy a kiköltöztetésükkel ezeket az emberek eltávolították azoktól a hálózatoktól, ahol létfontosságú egészségügyi ellátásban és támogatásban részesülhettek volna. A kitelepítetteket buszokkal szállítják az ideiglenesen felállított regionális központokba.

A kollektíva szerint a kitelepítés mellett „szétszórással” próbálják elérni a hatóságok, hogy az olimpiai játékok helyszínein ne legyenek láthatóak a problémák. A jelentés szerint bár ez az irányvonal már évek óta tapasztalható a városban, érezhető, hogy a nyári olimpia előtt felgyorsították a folyamatokat.

Paul Alauzy, a Médecins du Monde egészségügyi megfigyelésért felelős koordinátora azzal vádolta a hatóságokat, hogy „szociális tisztogatást” végeznek a város legveszélyeztetettebb lakosságának körében annak érdekében, hogy Párizs „a lehető leghízelgőbb fényben tűnjön fel” az olimpia előtt.

„A szőnyeg alá söprik a nyomort – mondta. – Ha ez valóban méltó megoldás lenne a problémára, akkor az emberek azért harcolnának, hogy felszállhassanak a buszokra. De nem így van.”

A kollektíva szerint legalább 20 000 otthonra van szükség Franciaország-szerte, köztük 7000-re Île-de-France régióban, hogy hosszú távú megoldást kínáljanak a hajléktalanok számára.

A foglalt házból kitelepített család Vitry-sur-Seine-ben 2024. április 17-én – Fotó: Emmanuel Dunand / AFP
A foglalt házból kitelepített család Vitry-sur-Seine-ben 2024. április 17-én – Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere szerint a városháza évek óta kéri a szükséglakásokért felelős kormányt, hogy álljon elő egy tervvel a főváros utcáin élő, becslések szerint 3600 ember elhelyezésére. Tavaly ragaszkodott ahhoz, hogy senkit sem kényszerítenek arra, hogy elhagyja a várost. „Dühös vagyok amiatt, hogy ezt a feladatot az állam a városra hárítja, mert ez nem a mi feladatunk vagy felelősségünk lenne” – mondta.

Egy áprilisi sajtótájékoztatón Pierre Rabadan, az olimpiai játékokért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta, a problémát a Párizs utcáin élő hajléktalanok száma jelenti, nem pedig a játékok. „Ne azon háborodjunk fel, hogy az olimpiai játékok miatt költöztetik el az embereket, hanem azon, hogy 3600 ember alszik az utcán Párizsban. Találnunk kellene számukra méltó megoldást” – fogalmazott. Szerinte a központból kitelepített 300 ember kevesebb mint 10 százaléka azoknak, akik az utcán élnek a fővárosban.

Léa Filoche, a szolidaritásért, a szükséglakásokért és a menekültek védelméért felelős alpolgármester sem az olimpiai játékokat, hanem a kormányt hibáztatta a kialakult helyzet miatt. „A szükséglakások létesítése az állam felelőssége. Több mint egy éve beszélünk a kormány képviselőivel arról, hogyan lehetne kezelni ezt a problémát az olimpia alatt. Először azt mondták, hogy 400 férőhellyel fognak előállni, aztán 200-zal, most pedig 80-ra csökkent a számuk. Mi előálltunk egy tervvel, hogy 1000 sürgős helyet hozzunk létre; ők azt mondták, hogy nincs rá pénzük. Mindent megteszünk, de a rendszer telített” – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!