Harmadszor is Modi nyerte az indiai választást, de a vártnál kisebb arányban

2024. június 4. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

A szavazatszámlálás kedden nyilvánosságra hozott részeredményei szerint a Narendra Modi miniszterelnök vezette kormánypárt és szövetségesei győztek a július elsején lezárult indiai parlamenti választásokon, de a koalíció eddigi többsége jelentősen csökken – jelentette az MTI.

Modi már a részeredmények ismeretében bejelentette győzelmét, és leszögezte, hogy harmadszor is az ő pártja fogja kormányozni az országot. Noha a június elsejei exit poll felmérések azt mutatták, hogy a harmadik ciklusára törekvő kormányfő vezette Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) és szövetségesei nagyarányú győzelmet aratnak, az eredmények visszaesést mutatnak.

A BJP ugyanis 2014-ben és 2019-ben egyedül több képviselői helyet szerzett a parlamentben, mint az idei referendumon koalíciós partnereivel – azaz az általa vezetett Nemzeti Demokratikus Szövetség (NDA) többi politikai közösségével – szövetségben.

A világ legnépesebb országában a korábbiakhoz hasonlóan hét szakaszban tartották a választásokat, a különböző szövetségi államokban különböző időpontokban voksoltak. Kedd délelőttig az összesen 640 millió leadott szavazat nagyjából felét számolták meg, amelyek alapján a BJP 250 mandátumot szerezhet – szemben a 2019-ben elnyert 303-mal –, és csak szövetségeseivel éri el a többséghez szükséges 272 képviselői helyet az 543 tagú parlamentben.

Az ellenzéki INDIA pártszövetség több mint 220 mandátumot nyert el. A szövetség vezető erejének számító, Rahul Gandhi vezette Indiai Nemzeti Kongresszus csaknem száz képviselői helyre számíthat, majdnem kétszer annyira, mint 2019-ben. Ha ez marad a végeredmény, a 73 éves Modi lesz India második olyan miniszterelnöke, aki egymás után három parlamenti választásokon is győzelmet arat. Ez korábban csak Dzsaváharlál Nehrunak, az indiai függetlenségi mozgalom egyik vezetőjének, a független India első miniszterelnökének sikerült.

Korábbi cikkünkben azt írtuk, hogy a demokrácia leépüléséről szól a világ legnagyobb választása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!