Próbálta elterelni a figyelmet a konzervatív kudarcokról, és agresszívan támadta ellenfelét Rishi Sunak az első tévévitán

2024. június 4. – 23:55

Próbálta elterelni a figyelmet a konzervatív kudarcokról, és agresszívan támadta ellenfelét Rishi Sunak az első tévévitán
Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és Rishi Sunak brit miniszterelnök az ITV tévévitáján – Fotó: Jonathan Hordle / ITV / Handout via REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Egymás szavába vágva vitázott a két legnagyobb brit párt vezetője a tizennégyévnyi konzervatív kormányzás kudarcairól és a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Munkáspárt homályos terveiről kedd este. Kereken egy hónappal a július 4. brit parlamenti választások előtt az ITV tévécsatornán csapott össze először Rishi Sunak miniszterelnök és munkáspárti kihívója, Keir Starmer.

A vitát megelőzően egyértelműen Sunakon volt a nagyobb nyomás, ugyanis a választás másfél héttel ezelőtti kiírása óta semennyit sem sikerült lefaragnia a Konzervatív Pártnak a Munkáspárt mögötti több mint 20 százalékos hátrányából.

A választási kampány első tévévitáján ennek megfelelően erősen bekezdett a Konzervatív Párt vezetője. Azzal vádolta meg a Munkáspártot, hogy egymillió forintnak megfelelő összeggel emelnék meg évente az adókat, és a nyugdíjakat is lefölöznék szerinte.

„Az adóemelés benne van a Munkáspárt DNS-ében” – fogalmazott Sunak, és azt ígérte, hogy ellenfelével ellentétben ő csökkenteni fogja az adókat és meg fogja védeni a nyugdíjakat.

Starmer azzal vágott vissza, hogy a miniszterelnök vádjai légből kapottak. Szerinte a Munkáspárt csak a szupergazdagokat és a nagy olajvállalatokat akarja megadóztatni. Ezen felül pedig adóemelésekre amiatt van szükség, mert a Konzervatív Párt az előző miniszterelnök, Liz Truss vezetésével bedöntötte a brit fontot másfél évvel ezelőtt.

Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki pártnak számító Munkáspárt vezetője – Fotó: Jonathan Hordle / ITV / Handout via REUTERS
Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki pártnak számító Munkáspárt vezetője – Fotó: Jonathan Hordle / ITV / Handout via REUTERS

Sunak azzal védekezett, hogy ez a választás szerinte nem a múltról, hanem a jövőről kell, hogy szóljon. A Munkáspártnak pedig szerinte nincsenek konkrét tervei a jövőre nézve. Starmer azzal kontrázott, hogy a brit választók az elmúlt 14 év konzervatív kormányzásának következményeit nyögik, úgyhogy nem csoda, hogy a Konzervatív Párt vezetője el akarja erről terelni a figyelmet.

A vita során visszatérő elem volt Starmertől az „elmúlttizennégyévezés”. Azzal vádolta a Konzervatív Pártot, hogy a gazdaságon kívül bedöntötték az egészségügyet és az oktatást is, az illegális bevándorlást pedig hagyták az egekbe szökni.

Ezeken kívül a Munkáspárt vezetője rendre azzal támadta Sunakot, hogy rengeteg dolgot ígér a választóknak, ám azt egyáltalán nem részletezi, hogy ezekre hogyan is lesz pénz. Ráadásul a Munkáspárt vezetője szerint a konzervatívok annyi kampányígéretüket megszegték az elmúlt években, hogy nem lehet már hinni nekik.

Erre Sunak rendre azzal vágott vissza – meglepő agresszivitással –, hogy Starmer csak panaszkodik és vádaskodik, de azt nem árulja el, hogy pontosan hogyan oldaná meg az általa kifogásolt problémákat. Erre egy példa volt az illegális bevándorlók helyzete, melynek megoldására Starmer többszöri kérdésre sem tudott egyértelmű választ adni.

Sunaknak szüksége is volt az agresszivitásra, ugyanis pártja nagyon rosszul áll a felmérésekben. A BBC összesítése szerint Starmer és a Munkáspárt a szavazatok 45 százalékára számíthat. A Konzervatív Pártnak viszont csak 24 százalékon áll, tehát Sunakéknak óriási lemaradást kéne ledolgozniuk a hátralevő egy hónapban.

A YouGov közvéleménykutató hétfőn publikált felmérése szerint, ha most tartanák a választást, a Munkáspárt története legjobb választási eredményét érné el. Starmer az elmúlt 100 év legnagyobb parlamenti többségét szerezheti meg a felmérés szerint, még Tony Blair 1997-es elsöprő győzelmét is lepipálnák. Ezzel szemben a konzervatívok csaknem 120 éve nem látott választási pofonba szaladhatnak bele.

A következő hetekben Sunak és Starmer a Sky News és a BBC nézői előtt is összecsap majd. Ezen felül a BBC és az ITV is rendez majd vitát a hét legnagyobb angliai párt vezetőjének. A brit választási kampányról bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!