Rekordösszegű bírságot kapott az amerikai tenyésztőüzem, ahonnan 4000 beagle-t mentettek meg

2024. június 4. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Egy orvosi tesztelésre állatokat tenyésztő amerikai céget 35 millió dolláros (nagyjából 12,5 milliárd forintos) bírsággal sújtottak, miután 2022-ben 4000 beagle-t mentettek ki virginiai létesítményéből – írja a BBC.

Az Envigo RMS LLC ellen állatkínzás miatt kiszabott bírság az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az állatjóléti törvény alapján valaha kiszabott legnagyobb bírság. Az Envigo anyavállalata, az Inotiv beleegyezett a rekordösszegű büntetés és kártérítés kifizetésébe, és azt is vállalta, hogy a következő öt évben nem tenyészt kutyákat.

„Azzal, hogy nem végeztük el a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket és nem vettük fel a szükséges személyzetet, elmaradtunk az állat- és környezetvédelemmel kapcsolatos normáinktól, és bocsánatot kérünk a nyilvánosságtól a magatartásunkkal okozott károkért” – áll az Inotiv hétfőn a honlapján közzétett nyilatkozatában.

A Envigo cumberlandi telepén 2022 nyarán borzalmas állapotokat fedeztek fel az ellenőrök. Az állatokat kukacokat, penészt és ürüléket tartalmazó táppal etették, egyes szoptatós szukák pedig egyáltalán nem is kaptak enni. Néhány esetben a beteg állatokat inkább megölték ahelyett, hogy megfelelő egészségügyi ellátást biztosítottak volna nekik. Akkor 4000 beagle-t mentettek ki a telephelyről, több állatvédő egyesület összefogására volt szükség, hogy a kutyáknak gazdákat találjanak.

Az Envigo tenyésztő- és kutatóközpontból kimentett kutyák várják az orvosi vizsgálatot a Paw Prints Állatkórházban 2022. augusztus 8-án a marylandi Waldorfban – Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images / AFP
Az Envigo tenyésztő- és kutatóközpontból kimentett kutyák várják az orvosi vizsgálatot a Paw Prints Állatkórházban 2022. augusztus 8-án a marylandi Waldorfban – Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images / AFP

2022 júliusában az amerikai kerületi bíróság eltiltotta az Envigót „minden olyan tevékenységtől, amely az állatvédelmi törvény hatálya alá esik”, beleértve a kutyatenyésztést, nevelést, valamint az állatokon végzett kísérleteket. Az Envigo anyavállalata, az Inotiv júniusban már bejelentette, hogy bezárja a létesítményt. Az igazságügyi minisztérium idén májusban indított pert a vállalat ellen.

Az igazságügyi minisztérium hétfőn közölte, hogy az Envigo elismerte, hogy „összeesküdött az állatjóléti törvény tudatos megsértésére, mivel nem biztosított többek között megfelelő állatorvosi ellátást, megfelelő személyzetet és biztonságos életkörülményeket a Cumberland megyei létesítményben elhelyezett kutyák számára”.

A tenyésztő testvérvállalata, az Envigo Global Services Inc. szintén elismerte, hogy megszegte a tiszta vízről szóló törvényt, mivel nem kezelte megfelelően a szennyvizet, ami hátrányosan befolyásolta a kutyák egészségét és szennyezte a környezetet.

A megállapodás értelmében – amit formálisan csak október elején fog jóváhagyni a bíróság – a cégnek 22 millió dollárt kell fizetnie az amerikai kormánynak, valamint körülbelül 1,1 millió dollárt a virginiai Állatvadászati Munkacsoportnak és körülbelül 1,9 millió dollárt a Humane Society of the United Statesnek a beagle-ök megmentésében nyújtott segítségért.

A magyarországi kutyaszaporítással ebben a dokumentumfilmben foglalkoztunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!