A Maldív-szigetek kitiltotta az izraeli turistákat

2024. június 3. – 13:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli külügyminisztérium azt javasolja az izraeli állampolgároknak, hogy ne utazzanak a Maldív-szigetekre, miután az ország kormánya megtiltotta az izraeli útlevéllel rendelkező látogatók beutazását. Az ajánlás a kettős állampolgársággal rendelkező izraeliekre is vonatkozik – írta a Guardian.

A luxus üdülőhelyeiről és fehér homokos strandjairól ismert indiai-óceáni szigetország elnöki hivatala vasárnap tette közzé a bejelentést. A Maldív-szigeteken az ellenzéki pártok és a kormány szövetségesei a gázai háború elleni tiltakozás jeleként nyomást gyakoroltak Mohamed Muizzu elnökre, hogy tiltsa ki az izraeli állampolgárokat az országból, aki ezt meg is tette. „A kabinet döntése tartalmazza a szükséges törvények módosítását annak érdekében, hogy az izraeli útlevéllel rendelkezők ne léphessenek be a Maldív-szigetekre. Ezen kívül egy albizottság létrehozásáról is döntöttek, amely felügyeli ezeket az erőfeszítéseket” – írta az elnök közleménye.

A Maldív-szigetek fővárosa, Malé 2023. december 5-én – Fotó: Matt Hunt / Anadolu / AFP
A Maldív-szigetek fővárosa, Malé 2023. december 5-én – Fotó: Matt Hunt / Anadolu / AFP

A beutazási tilalom hírére az izraeli külügyminisztérium azt ajánlotta az izraelieknek, hogy ne utazzanak most a Maldív-szigetekre. „A már az országban tartózkodó izraeli állampolgároknak ajánlott megfontolniuk a távozást, mert ha bármilyen okból bajba kerülnek, nehéz lesz segítséget nyújtani” – áll a minisztérium közleményében.

Az idei év első négy hónapjában összesen 528 izraeli állampolgár látogatott a Maldív-szigetekre, ami a 2023-as év azonos időszakában mért 4644-hez képest jelentős visszaesés – írta a Reuters.

A Maldív-szigetek lakosságának 99 százaléka iszlám vallású, az ország az 1990-es évek elején oldotta fel az izraeli turistákra vonatkozó korábbi beutazási tilalmat, és csak 2010-ben kezdték el helyreállítani a diplomáciai kapcsolataikat Izraellel. A normalizálási kísérletek azonban meghiúsultak, miután Mohamed Nasheed akkori elnököt 2012 februárjában megbuktatták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!