Engedélyezte Biden, hogy az ukránok amerikai fegyvert is bevessenek orosz területen

2024. május 31. – 06:18

Másolás

Vágólapra másolva

Engedélyt adott rá Joe Biden amerikai elnök, hogy Ukrajna bevessen amerikai fegyvereket Oroszország területén lévő célpontok ellen – írja a BBC News. Azonban ezt csak az északkeleti Harkiv régióban teheti meg, ahol az utóbbi hetekben az orosz erők több települést is elfoglaltak, és a térség azonos nevű székhelyét fenyegetik (ahonnan a Telex nemrég helyszíni riporttal jelentkezett).

A BBC egy amerikai forrása azt mondta, a mostani döntés azt teszi lehetővé, hogy az ukrán fél csapást mérjen az őt támadó erőkre, még ha azok messze a vonalak mögött vannak is. Az amerikai fél továbbra se fogja engedni, hogy fegyverrendszereivel Oroszország belsőbb területeit célozza Ukrajna. Ettől függetlenül már a mostani döntést is eszkalációnak fogják értelmezni az oroszok.

Korábban egyébként a franciák, a britek és a németek is jelezték, van bennük hajlandóság a fegyvereikkel való Oroszoszágon belüli csapások engedélyezésére. Washington azonban ezidáig ellenállt.

Putyin szerint a NATO-országok képviselőinek „tudatában kellene lenni annak, hogy mivel játszanak”

Vlagyimir Putyin orosz elnök még kedden Taskentben újságírók előtt azt mondta, a NATO-országok képviselőinek „tudatában kellene lenni annak, hogy mivel játszanak”, amikor arról beszélnek, hogy engedélyezni szándékozzák Ukrajnának, hogy nyugati fegyverekkel Oroszország nemzetközileg elismert területére csapásokat mérjen. Figyelmeztetett, hogy abban az esetben, ha az ukrán fegyveres erők nagy hatótávolságú fegyvereket vetnek be, Moszkvának újabb döntést kell hoznia az ütközőövezet ügyében.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!