84 év késéssel vittek vissza egy könyvet egy finn könyvtárba

2024. május 30. – 12:16

Másolás

Vágólapra másolva

Arthur Conan Doyle A menekültek című finn fordítása hétfőn került vissza jogos tulajdonosához, a Helsinki Központi Könyvtárhoz, derül ki a Guardian cikkéből.

Fotó: Helsingin keskustakirjasto Oodi
Fotó: Helsingin keskustakirjasto Oodi

A több évtizedes késedelem lehetséges oka érthető, ugyanis a kölcsönzési határidő előtt egy hónappal, 1939 novemberében rohamozták meg a szovjet csapatok Finnországot. Ebből kifolyólag a teendők priorizálásánál a könyvtári könyv visszajuttatása valószínűleg lejjebb csúszott a napirenden.

Az elfeledésben töltött 84 év ellenére a könyv köszöni, nagyszerű állapotban van, így nagy eséllyel továbbra is kölcsönözhető lesz majd.

Hasonló eset egy évvel ezelőtt történt az Egyesült Államokban. Akkor egy titokzatos férfi Az Egyesült Államok története című könyvet 96 év késéssel vitte vissza a kaliforniai St. Helena könyvtárba.

Benson Lossing amerikai történész A History of the United States (Az Egyesült Államok története) című könyvét feltehetően 1881-ben adták ki, és valószínűleg egyike az eredeti 540 kötetnek, amely a Szabad Könyvtár épületének 1892-es átadásakor állt rendelkezésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!