Majdnem száz év késéssel vittek vissza egy könyvet egy amerikai könyvtárba

2023. május 24. – 12:07

Másolás

Vágólapra másolva

A könyvtárosok legnagyobb meglepetésére néhány nappal ezelőtt egy titokzatos férfi visszavitte Az Egyesült Államok története című könyvet a kaliforniai St. Helena könyvtárba, 96 év késéssel, írja a SkyNews. A könyvtár az Instagramon is posztolt a hosszúra nyúlt kölcsönzésről, a könyvet ugyanis eredetileg 1927. február 21-én kellett volna visszavinni a könyvtárba. A férfi, aki a könyvet visszaadta a recepción, anélkül ment el, hogy bármilyen adatot megosztott volna magáról, így egyelőre nem tudni, hogy került hozzá a könyv, és azt sem, miért most vitte vissza.

Az viszont biztos, hogy a könyvtár nyilvántartása szerint a könyvhöz kapcsolódó tartozás 2019-ig biztosan nem volt. Ha lett volna tartozása, akkor a férfinak a könyvtár régi, napi ötcentes büntetési tétele alapján 1756 dollárt, vagyis mai árfolyamon körülbelül 609 ezer forintot kellett volna fizetnie bírságként.

Benson Lossing amerikai történész, A History of the United States (Az Egyesült Államok története) című könyvét feltehetően 1881-ben adták ki, és valószínűleg egyike az eredeti 540 kötetnek, amely a Szabad Könyvtár épületének 1892-es átadásakor állt rendelkezésre.

Az idő meg is tépázta a lapjait, ezért a könyvtár ki is állítaná, de a könyvtár igazgatója szerint még nem találták ki ennek a legmegfelelőbb módját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!