Életnagyságú szobrot emeltek Prigozsin sírján

2024. május 29. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

Életnagyságú szobrot állítottak Jevgenyij Prigozsin sírjánál Szentpéterváron. A szobron Putyin korábbi bizalmasa, a Wagner zsoldoshadsereg puccsistává lett vezetője háromcsillagos kitüntetéssel a mellén látható, ami az orosz 47news portál szerint azt jelképezi, hogy Prigozsin Oroszország és az orosz kormány által elismert két kelet-ukrajnai szakadár bábköztársaság hőse volt.

Prigozsin 2023 augusztusában halt meg, amikor lezuhant a magángépe Oroszországban. A gépen Prigozsin mellett a Wagner több fontos vezetője is utazott, így a baleset lényegében lefejezte az orosz kormány ellen felkelő magánhadsereget. Nem ez Prigozsin első szobra, a délnyugat-oroszországi Krasznodarban áprilisban már szobrot állítottak Putyin egykori kedvenc vendéglátósának és Dmitrij Utkinnak, akinek egykori katonai kódnevéről kapta nevét a Wagner.

Brüsszelben eközben szerdán belga rendőrök az Európai Parlament egyik irodájában nyomoztak,

mert a gyanú szerint az egyik képviselő munkatársa egy orosz propagandaakcióban vett részt. A rendőrség szerint a meg nem nevezett munkatárs komoly összegeket fogadott el, hogy segítsen oroszbarát üzeneteket terjeszteni a prágai központú Voice of Europe nevű híroldalon. A belga sajtó értesülései szerint a kérdéses munkatárs egy bizonyos Guillaume Pradoura, aki korábban a német szélsőjobboldali AfD-s Maximilian Krah asszisztense volt, most pedig Marcel de Graaff, a holland szélsőjobboldali Forum voor Democratie képviselőjének dolgozik.

Alexander de Croo belga miniszterelnök szerint a belga és ukrán kormány között kedden megkötött védelmi megállapodás értelmében az ukrán hadsereg csak Ukrajna területén belül alkalmazhatja a belga katonai segély keretében szerzett eszközöket, beleértve azt a harminc F–16-os vadászrepülőt, amiket Belgium 2028-ig küld Ukrajnának. A Kyiv Post cikke szerint Belgium 977 millió eurós segélyt nyújt Ukrajnának, ennek részeként az első vadászrepülők már az idén megérkezhetnek Ukrajnába. Az ukrán légierő összesen hatvan F–16-os gépre kapott ígéretet Belgiumtól, Norvégiától, Dániától és Hollandiától.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!