Egy hónap múlva elfogyhat az ivóvíz Mexikóvárosban

2024. május 27. – 04:33

Másolás

Vágólapra másolva

Szakértők szerint június 26-ra, azaz egy hónap múlva elfogyhat az ivóvíz Mexikóvárosban, milliók maradhatnak ivóvíz nélkül – írja a Business Insider. A Mexikó 9 millió lakosú fővárosát és agglomerációját ellátó Cutzamala vízrendszer már most is csak 28 százalékos kapacitáson üzemel. A Cutzamala emberek tízmillióit látja el ivóvízzel. Mexikóváros eleve a világ ötödik legnépesebb városa, teljes agglomerációja pedig több mint 20 millió lakost számlál.

A helyiek a vízhiánytól tartva már most „nulladik napnak” nevezik június 26-át, egyelőre nem tudni, mi lesz utána.

Mexikóváros már régóta küszködik a megfelelő mennyiségű ivóvíz biztosításával, az utóbbi három évben azonban különösen súlyosra fordult a helyzet, mivel a régiót nem csak szokatlan meleg sújtotta, de az esőzések is elkerülték.

Bár több helyi politikus igyekezett kisebbíteni a probléma nagyságát, az észak-amerikai aszályfigyelő rendszer már április 30-án súlyosnak minősítette az aszályhelyzetet a régióban, és a CNN híradása szerint már most is vannak olyan városnegyedek, ahol elfogyott az ivóvíz. A Washington Post szerint nem csak az aszály okoz problémát, hanem az is, hogy a Cutzamala vízrendszert az utóbbi évtizedekben elhanyagolták, és a lyukas csövek, valamint a rendszer egyéb hiányosságai miatt néha a város vizének 40 százaléka is elszivárog.

Gabriel Quadri de la Torre helyi képviselő szerint a csövek javítása dollármilliárdokba kerülne, és „nagyon nehéz elgondolni is”, hogy a városnak ilyesmire ennyi pénze legyen a közeljövőben.

Mivel másban nem reménykedhetnek, a lakosok az esőt várják, ami valamelyest feltöltheti a rendszert. Szakértők szerint azonban ha jön is eső június 26-ig, az sem oldja meg a város vízrendszerének égető problémáit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!