Netanjahu: Tragikus baleset, hogy kigyulladtak a rafahi menekültek sátrai az izraeli légicsapás után

2024. május 27. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

Bár mindent megtesznek a civilek védelmében, egy tragikus hiba miatt, véletlenül lőtték a rafahi menekülttábort – mondta az AP szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A New York Times szerint a miniszterelnök „tragikus balesetként” beszélt az esetről.

A Hamász vasárnap nyolc rakétát lőtt ki Rafahból Tel-Aviv felé, mire Izrael válaszcsapást indított, amivel több tucat civilt is megöltek, miután a menekülttábort is találat érte. Több olyan videó is kering a közösségi felületeken, amelyben betört fejű, halott gyermekek, élve elégett civilek láthatók a menekülttáborban. A terrorszervezet rakétatámadásában senki nem sérült meg.

Netanjahu szerint az izraeli védelmi erők akcióira ettől függetlenül szükség van, hogy végleg leszámoljanak a Hamásszal. A rafahi tábor nemrég még a gázai lakosság nagyjából felének, egymillió embernek adott ideiglenes otthont, miután el kellett hagyniuk az otthonukat az izraeli támadások miatt. Az elmúlt hetekben sokan elhagyták a régiót, miután Izrael bejelentette, hogy célba vette azt.

Hétfőn a támadások után egy rövid tűzharc alakult az egyiptomi és izraeli katonák között a rafahi határátkelőnél – írja névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva a New Arab. A harcban legalább hét izraeli katona megsérült és egy egyiptomi katona meghalt.

Nemhivatalos csatornákon mindkét fél azt állítja, hogy a másik lőtt először, de Egyiptom egyelőre nem ismerte el, hogy a lövöldözés valóban megtörtént.

Az eset után Egyiptom megerősítette a katonai jelenlétét a határátkelőnél, és a lap szerint izraeli egységek kivonultak a határátkelő palesztin oldaláról. Bár a két ország között az 1970-es évek óta béke van, Izrael gázai inváziója és a május elején indított rafahi hadművelete óta egyre nagyobb a feszültség a két ország között.

Az MTI szerint az izraeli csapatok a rafahi hadműveletben behatoltak a Gázai övezetbe a Kerem Salom nevű átkelő környékén, majd az egyiptomi határral párhuzamosan észak felé haladtak, és elfoglalták a rafahi átkelőt.

Az IDF harcosai a rafahi átkelőnél kitűzték az izraeli zászlót, ami jelentősen hozzájárult az országok közötti feszültséghez. Az akcióra válaszul Egyiptom csatlakozott Dél-Afrika Izrael elleni petíciójához a hágai bíróságon, lezárta a rafahi átkelőt az egyiptomi oldalon, és szinte teljesen leállította a humanitárius segélyek átengedését területéről az övezetbe.

Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök hivatala pénteken közölte, hogy Joe Biden amerikai elnökkel megállapodtak a palesztinoknak szánt gázai humanitárius segélyek Kerem Salomon keresztül történő bejuttatásáról amíg létre nem hozzák a rafahi átkelő újranyitásának új egyezményét a határ túloldalán illetékes majdani palesztin hatóságokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!