Civilek tucatjai haltak meg a rafahi menekülttábort is érintő izraeli válaszcsapásban

2024. május 27. – 08:01

Civilek tucatjai haltak meg a rafahi menekülttábort is érintő izraeli válaszcsapásban
A rafahi menekülttábor maradványai – Fotó: Ashraf Amra / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több tucat ember halt vagy sérült meg a rafahi menekülttáborban azután, hogy Izrael válaszcsapást mért a Hamászra. Izrael arra válaszolt, hogy a Hamász vasárnap nyolc rakétát lőtt ki Rafahból Tel-Aviv felé – január óta ez volt az első nagy hatótávolságú támadás a város ellen.

A Gázai övezet déli részén készült videókon robbanás és tüzek láthatók, amelyek a rafahi menekülttábort is érintik. Több olyan videó is kering a közösségi felületeken, amelyben betört fejű, halott gyermekek, élve elégett civilek láthatók a menekülttáborban.

Az izraeli hadsereg jelezte, az ő célpontja a Hamász fegyveresei voltak, de tudnak arról, hogy civilek is megsérültek a támadásban. Izrael felülvizsgálja az esetet, bár jelezte, hogy a támadás legitim célpontok ellen irányult. Két magas rangú Hamász-embert meg is ölt Izrael a csapással.

Anya fogja gyermeke holttestét a menekülttáborban – Fotó: Eyad Baba / AFP or licensors
Anya fogja gyermeke holttestét a menekülttáborban – Fotó: Eyad Baba / AFP or licensors

A Hamász nem ellenőrizhető információi szerint legalább 35 ember halt meg az izraeli csapás miatt. A menekülttáborban és annak közelében lévők holttestekről, tűzről és hangos légicsapásról számoltak be. A Hamász Izrael ellen irányuló nyolc rakétáját vagy elfogták az izraeli légvédelmi rendszerek, vagy már azelőtt lezuhantak egy mezőre.

Izrael három hete kezdte meg offenzíváját Rafahban. Az Izrael és a Hamász közötti fegyverszüneti megállapodások tárgyalása jövő héten folytatódhat. A helyzet Rafahban felfokozott: az ENSZ szerint több mint 800 ezer palesztin menekült ide, miközben Izrael szerint tart itt izraeli túszokat is a Hamász.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!