Egy évtizeden át adogathatta el az eBayen a British Museum műkincseit a múzeum egyik dolgozója

2024. május 27. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) is nyomoz a British Museumból ellopott műkincsek ügyében, több ugyanis amerikai vevőkhöz kerülhetett – írja a BBC. A nyomozás évek óta tart, és az Egyesült Államok mellett több európai nagyvárost is érint, a hatóságoknak viszont egyelőre nincs gyanúsítottjuk. A múzeumnak viszont van, polgári peres eljárást indított egy volt vezető kurátora ellen.

Az FBI eddig 268 olyan tárgy visszaszolgáltatásában működött közre, amelyeket egy washingtoni gyűjtőnek adtak el. Az amerikai nyomozók emellett egy New Orleans-i vevővel, Tonio Birbigliával is felvették a kapcsolatot. A régiséggalériában dolgozó férfi az eBayen vett meg olyan ékszereket, amikről azt feltételezik, hogy a múzeum tulajdonát képezik. A vevő a BBC-nek azt mondta, az ékszerek már nincsenek a birtokában, hiszen eleve továbbadásra szánta őket, de az eladás körülményeire már nem emlékszik, és szerinte egyelőre az FBI sem tudta felderíteni a hollétüket. Birbiglia még 2016-ban vett egy ametiszt drágakövet 42 fontért (18 ezer forintért), amely Ámort ábrázolta delfinen lovagolva, és egy narancssárga szkarabeusz bogár drágakövet 170 fontért (75 ezer forintért).

A British Museum igazgatója tavaly nyáron mondott le, miután kiderült, hogy kincseket loptak el a londoni intézményből. A múzeumból többek között arany, ékszerek és féldrágakövek hiányoztak, a becslések szerint összesen 1500 darab. A felderítésük azért is nehézkes, mert az ellopott műtárgyak többsége még nem volt katalogizálva, ezért a múzeumnak azt is bizonyítania kell, hogy a felderített kincsek valóban a múzeum gyűjteményéhez tartoznak.

Ennek ellenére szép lassan sikerül visszaszerezni őket, a múzeum tavaly nyáron közölte, hogy egy részük már visszakerült az intézménybe. A BBC beszámolója szerit eddig 626-ot sikerült visszaszerezni, és további 100-at találtak meg, de még nem vitték vissza.

Bár a műkincslopási ügyben az FBI mellett a brit rendőrség is nyomoz, egyelőre senkit nem tartóztattak le és vádoltak meg a lopások elkövetésével.

A British Museum viszont nem várta meg a nyomozás végét, időközben polgári peres eljárást indított egy korábbi vezető kurátora, Peter Higgs ellen.

A múzeum azzal vádolja a férfit, hogy legalább egy évtizeden keresztül lopott el többnyire nem regisztrált tárgyakat a múzeum raktáraiból, amiket legalább 45 vevőnek adott el az eBayen. A múzeum szerint ezzel Higgs legalább 100 000 fontot (nagyjából 44 millió forintot) keresett (bár az ellopott műkincsnek értéke ennél jóval nagyobb).

Higgs minden vádat tagad, bár a múzeum állítása szerint korábban elismerte, hogy hozzá tartozik a sultan1966 nevű eBay-fiók, amely több lopott műkincset adott el. A New Orleans-i Birbiglia szintén azt állította, az ékszerek árát egy, a Dr. Higgs személyes emailcíme alatt regisztrált PayPal-fiókra utalta el. Több vevő is azt mondta a nyomozóknak, hogy a sultan1966-fiók tulajdonosa Paul Higgins néven mutatkozott be nekik, a múzeum állítása szerint ezt az álnevet használhatta Higgs.

Nem az Egyesült Államok az egyetlen hely, ahová az eladott tárgyak kerülhettek.
Dr. Ittai Gradel dán régiségkereskedő, aki elsőként értesítette a múzeumot a lopásokról, több városban – többek között Hamburgban, Kölnben, Párizsban és Hongkongban – is felkutatta a műtárgyakat.

Gradel 2017-ben több tárgyat is vásárolt sultan1966-tól az eBay-en, amelyeket aztán egy magángyűjtőnek adott tovább. Ezeknek egy része végül a németországi Idar-Obersteinben található Deutsches Edelsteinmuseum kiállításán kötött ki. A német múzeumnak a gyűjtő kölcsönözte ki a kincseket, a kiállítás katalógusának címlapján is egy lopott, 2. századi, Herkulest ábrázoló obszidián drágakő szerepelt, ami a feltételezések szerint több ezer fontot érhet. Ezt 2017-ben 300 fontért (132 ezer forintért) vette meg Gradel, az eladó akkor azt írta neki, a kis követ a testvére örökölte a nagymamájától. Ezek a drágakövek sem voltak katalogizálva, de azóta visszakerültek a British Museum tulajdonába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!