Rekordgyorsan, 14 és fél óra alatt mászta meg a Mount Everestet egy női serpa

2024. május 23. – 12:41

Rekordgyorsan, 14 és fél óra alatt mászta meg a Mount Everestet egy női serpa
Phunjo Lama – Fotó: Prakash Mathema / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A nepáli Phunjo Lama csütörtökön 14 óra 31 perc alatt ért fel az alaptáborból a világ legmagasabb hegyének csúcsára, ezzel megdöntötte a Mount Everest megmászásának női rekordját. A hongkongi Ada Tsang Yin-hung 2021-es, 25 óra 50 perces csúcseredményét múlta felül, írja a France24.

Phunjo Lama helyi idő szerint szerda délután pár perccel 16 óra után indult útnak és csütörtök reggel fél hét előtt érte el a csúcsot. Május elején, amikor még az alaptáborban volt, a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta, száz százalékig biztos abban, hogy felér a Csomolungma tetejére.

A 39 éves Lama már 2018-ban bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe a Mount Everestet legyorsabban megmászó nőinek listájára, de akkor még 39 óra alatt sikerült teljesítenie a mászást, vagyis több mint 24 órát faragott le korábbi idejéből. A Mount Everest férfi világrekordját Lakpa Gelu nepáli serpa tartja 10 óra 56 perccel.

Közben egy másik rekord is született a világ legmagasabb hegyén: az 54 éves Kami Rita serpa 30. alkalommal jutott fel a Mount Everest csúcsára. Kami Rita a hagyományos délkeleti gerincúton jutott fel a 8849 méteres csúcsra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!