Kína „büntető” hadgyakorlatokat indított Tajvan körül

2024. május 23. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Kína kétnapos, saját megfogalmazása szerint „büntető” hadgyakorlatokat indított Tajvan körül, aminek részeként több tucat erősen felfegyverzett vadászgép szállt fel, amik próbatámadásokat hajtottak végre a Tajvan körüli légtérben és vizeken, írja a Reuters. A Deutsche Welle szerint a kínai állami televízió arról számolt be, hogy a hadgyakorlatokról Li Hszi ezredes, a kínai hadsereg szóvivője „a »Tajvan függetlenségi erőinek« szeparatista cselekedeteiért való kemény büntetésként és a külső erők beavatkozása és provokációja elleni szigorú figyelmeztetésként” jellemezte.

A gyakorlatok három nappal az új tajvani elnök beiktatása után kezdődtek, William Lait Peking „veszélyes bajkeverőnek” nevezte.

Hétfőn iktatták be hivatalába Tajvan új elnökét, aki beszédében arra kérte Kínát, hogy hagyjon fel a katonai és politikai fenyegetésekkel. William Lai (Laj Cseng-tö) szerint a béke az egyetlen lehetőség, és Pekingnek tiszteletben kell tartania a tajvani nép döntését. Kína válaszul azt közölte, hogy Lai „veszélyes jeleket” küldött, amelyek a Tajvani-szoroson átívelő béke és stabilitás aláásására irányulnak. Lai beiktatási ünnepségét újságíróként a helyszínen, a tajvani elnöki palota előtti téren néztük végig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!