Szentté avathatják az internet védőszentjét, az első Y generációst

2024. május 23. – 14:31

Szentté avathatják az internet védőszentjét, az első Y generációst
Carlo Acutist ábrázoló faliszőnyeg a Szent Ferenc-bazilikában Acutis boldoggá avatási szertartásán 2020. október 10-én az olaszországi Assisiben – Fotó: Vatican Pool / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa úgynevezett „második csodát” tulajdonított annak az olasz tinédzsernek, aki az ezredforduló elején a számítógépes ismereteit a katolikus hit terjesztésére használta, ezért az internet védőszentjeként emlegették. A döntéssel az egyházfő megnyitotta az utat az előtt, hogy Carlo Acutis legyen az első Y generációs szent, írja a Reuters.

Carlo Acutis 1991. május 3-án született Londonban jómódú olasz szülők első gyerekeként. A család nem sokkal Carlo születése után Milánóba költözött. Bár a szülők katolikusok voltak, a vallás nem játszott különösebben meghatározó szerepet az életükben, a fiukat viszont kiskorától kezdve mély vallásos hit vezette.

Carlo rajongott a számítástechnikáért, és már gyerekként megtanult programozni, amit a vallási érdeklődésével is összekötött: elkészítette például az egyik milánói plébánia weboldalát, majd létrehozott egy honlapot, ahol a világ minden eucharisztikus csodáját, valamint a katolikus egyház által jóváhagyott Mária-jelenések listáját dokumentálta.

2006-ban, az ekkor 15 éves fiúnál váratlanul akut leukémiát diagnosztizáltak, és még abban az évben meghalt. Kultusza a halála után is gyorsan terjedt, ezután váltak ismertté a Carlo közbenjárásának tulajdonított, megmagyarázhatatlan csodák is: egy rákkal küzdő nőnek, aki részt vett a temetésén, néhány nappal később eltűnt a daganata, egy másik részt vevő meddő nőnek kilenc hónappal a temetés után megszületett a gyermeke.

A katolikus egyház 2020-ban ismerte el a csodákat, amelyeket tehát a fiúnak tulajdonítottak, ekkor boldoggá avatták Acutist Assisiben. Ahhoz, hogy a Vatikán szentté avassa Acutist, még hiányozna egy csodatétel, de korábban volt már példa arra, hogy ezt a követelményt a pápa nem vette figyelembe.

A római katolikus egyház tanítása szerint csak Isten tesz csodákat, de a szentek, akikről úgy tartják, hogy Istennel vannak a mennyben, közbenjárnak a hozzájuk imádkozó emberekért. A csoda általában egy ember orvosilag megmagyarázhatatlan gyógyulását jelenti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!