Az Egyesült Államokban már többen szívnak füvet naponta, mint ahányan isznak

2024. május 23. – 18:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban már többen szívnak naponta kannabiszt, mint ahányan alkoholt isznak, állítja egy, az Addiction (Függőség) című lapban megjelent tanulmány, írta a BBC.

Az Országos Droghasználati és Egészségügyi Felmérés négy évtizeden át gyűjtött adatokból dolgozott, és a megállapítása szerint 1992 és 2022 között 15-szörösére növekedett a naponta vagy majdnem naponta kannabiszt használók száma. A tanulmány szerint 2022-ben 17,7 millió amerikai szívott kannabiszt naponta, míg alkoholt 14,7 millióan fogyasztottak. Ha a szerhasználat gyakoriságát nem nézzük, akkor még mindig az alkohol a legszélesebb körben elterjedt.

A kutatás azt állítja, hogy 1992-ben nagyon kevés, alig egymillió rendszeres kannabiszhasználó volt, ami az 1979-ben kezdődött kutatás legalacsonyabb értékét jelentette. Azt persze a kutatók is elismerték, hogy az önbevallások nagymértékben függenek attól, hogy éppen milyen jogi szabályozás alá esik a fűszívás, vagy hogy mit gondol róla a közvélemény.

A kannabisz rekreációs használata az USA 24 tagállamában és a fővárosban is engedélyezett, míg 38 államban az orvosi célú felhasználás legális.

Az amerikai kormány eddig szövetségi szinten nem támogatta a kannabisz legalizálását vagy dekriminalizálását, de azt jelentős lépésnek tekintik, hogy május elején az igazságügyi minisztérium új besorolás alá helyezte a füvet. Eddig a heroinnal egyenrangúnak tekintették és az úgynevezett első listán szerepelt. Az új rendszer szerint viszont már csak harmadik listás szer. Az első listán azok az anyagok vannak, amelyek súlyos pszichés és fizikai függőséget képesek okozni.

A kannabiszt sokan kapudrognak tekintik, de eddig ezt nem támasztották alá bizonyítékok, a használóinak többsége nem fordul keményebb drogok felé; az amerikai Nemzeti Kábítószer-visszaélés Intézet egyik kutatása szerint ugyanakkor a gyakori használat kialakíthat függőséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!