Élesített rakétavetőket találtak az izraeli katonák Gáza és Egyiptom határán, Izrael intenzíven bombázta Rafahot

2024. május 22. – 15:12

Élesített rakétavetőket találtak az izraeli katonák Gáza és Egyiptom határán, Izrael intenzíven bombázta Rafahot
Palesztin gyerekek egy lerombolt házban, Rafahban – Fotó: Hatem Khaled / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az izraeli–palesztin konfliktus legfontosabb szerdai eseményeiről.

  • Izraeli harckocsik tovább nyomultak előre szerdán Rafahban, egészen egy zsúfolt negyed széléig, miután az izraeli csapatok éjszaka intenzíven bombázták a Gázai övezet déli részén fekvő várost. A Reuters beszámolója szerint ez volt az egyik legintenzívebb éjszakai bombázás, amióta Izrael offenzívát indított a városban. Helyi beszámolók szerint a tankok új állásokat foglaltak el a korábbiaknál nyugatabbra, az Egyiptommal közös déli határkerítés mentén, és most Rafah központjában, a Yibna negyed szélén állomásoznak. (Reuters)
  • Az AFP jelentése szerint heves harcok dúltak Gáza északi és középső területein is, az al-Aksza Mártírjainak kórháza szerint az éjszaka folyamán tíz ember halt meg a központi al-Zawaida városban. A gázai polgári védelmi ügynökség közölte azt is, hogy Dzsabalíjában hat holttestet találtak egy családi ház romjai alatt.
  • Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy csapatai több, élesített rakétavetőket találtak az úgynevezett Philadelphi-folyosón, a Gáza és Egyiptom közötti határvidéken. Az IDF az élesített rakétavetőket megsemmisítette. (Times of Israel)
  • Írország, Spanyolország és Norvégia bejelentette, hogy el fogja ismerni a palesztin államot, amire válaszul Izrael hazahívta a nagyköveteit az érintett országokból. Részletek itt. A Palesztin Hatóság és a Hamász is üdvözölte a három európai állam bejelentését.
  • A Fehér Ház szerint egy palesztin államot tárgyalások útján kell elismerni, nem pedig „egyoldalú elismeréssel”. A Biden-kormányzat visszautasította Spanyolország, Norvégia és Írország szerdai lépését a palesztin állam elismerésére, megismételve, hogy bár az amerikai elnök támogatja a kétállami megoldáshoz vezető utat, továbbra is a két fél közötti diplomáciai tárgyalásokon keresztül fog erre törekedni. (CNN)
  • A holland parlamen megszavazta azt a javaslatot, amely bűncselekménnyé nyilvánítaná „a folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz” szlogen skandálását. Az indítványt a Geert Wilders vezette szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) nyújtotta be szavazásra. A jelmondat arra utal, hogy az ezt skandálók szerint a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyis jórészt Izrael területén kellene létrehozni. (MTI)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!