Norvégia, Spanyolország és Írország is el fogja ismerni az önálló palesztin államot

2024. május 22. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök szerdán reggel bejelentette, hogy országa el fogja ismerni a palesztin államot, majd nem sokkal később Írország és Spanyolország is hasonló bejelentést tett, írja a BBC. A norvég miniszterelnök szerint az izraeli-palesztin konfliktus egyetlen alternatívája az, hogy „két állam egymás mellett él békében és biztonságban”. A bejelentés után nem sokkal a norvég kormány hivatalos közleményt is kiadott erről.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök délelőtt jelentette be a spanyol parlamentben, hogy országa május 28-án fogja elismerni a palesztin államot. „Sok okból fogjuk elismerni Palesztinát, ezt három szóban foglalhatjuk össze: béke, igazságosság és következetesség. Biztosítanunk kell, hogy a kétállami megoldást tiszteletben tartsák, kölcsönös biztonsági garanciákat kell nyújtani. Alapvető fontosságú, hogy a két fél tárgyaljon a békéről, ezért ismerjük el Palesztinát” – mondta Sanchez.

Az izraeli-palesztin konfliktusban kialakult humanitárius problémákról szólva a spanyol miniszterelnök arról beszélt, hogy „azok az országok, amelyek hisznek a szabályokon alapuló nemzetközi rendben, kötelesek Ukrajnában és Palesztinában kettős mérce nélkül fellépni, és mindent tőlük telhetőt megtenni, humanitárius segítségnyújtással, a kitelepítettek ellátásával és minden politikai eszköz felhasználásával, hogy kimondják: nem engedjük, hogy a kétállami megoldást erőszakkal lerombolják” – mondta Sanchez, majd hozzátette, hogy a palesztin állam elismerése nem Izrael, és nem a zsidók ellen irányul.

„Nem a Hamasz mellett szól. Ez az elismerés senki ellen nem irányul, a béke és az együttélés mellett szól”

– mondta Sanchez.

Simon Harris ír miniszterelnök, aki szintén bejelentette, hogy országa elismeri az önálló palesztin államot, azt mondta, hogy „a tartós béke csak egy szabad nép szabad akarata alapján biztosítható”.

„A mai döntés azt üzeni a világnak, hogy a terrorizmus kifizetődő. Miután a Hamász terrorszervezet a holokauszt óta a legnagyobb zsidó mészárlást hajtotta végre, miután a világ szemtanúja volt szörnyű szexuális bűncselekmények elkövetésének, ezek az országok úgy döntöttek, hogy a Hamászt és Iránt jutalmazzák a palesztin állam elismerésével”

– közölte a palesztin államiságról szóló döntésekre reagálva Israel Katz izraeli külügyminiszter. Az izraeli külügyminisztérium szerint a lépés „a szélsőségességet és az instabilitást táplálja”, ezért bejelentették, hogy Izrael visszahívja norvégiai és írországi nagyköveteit. „Világos üzenetet küldök Írországnak és Norvégiának: Izrael nem hátrál meg azokkal szemben, akik aláássák szuverenitását és veszélyeztetik biztonságát. Izrael nem fogja ezt csendben végigcsinálni, súlyos következményekkel jár majd. Ha Spanyolország megvalósítja a palesztin állam elismerésének szándékát, hasonló lépést teszünk ellene” – közölte Israel Katz még a spanyol bejelentés előtt.

Később, szerdán koradélután Izrael azonnali konzultációra hazarendelte nagyköveteit Norvégiából, Írországból és Spanyolországból, bekérették őket az izraeli külügyminisztériumba, és közölték, hogy levetítik nekik azt a 3 perces, a Hamász fegyveresei által készített videofelvételt, melyen öt, a határsávot monitorozó, fegyvertelen izraeli katonalány látható a Nahal Oz nevű laktanya elleni támadás idején, tavaly október 7-én, írja az MTI. Az izraeli külügyminiszter szerint a Palesztinát elismerő országok „úgy döntöttek, hogy aranyérmet adományoznak a Hamász gyilkosainak és erőszaktevőinek”.

Az ENSZ legalább 140 tagja már elismeri a palesztin államiságot, mások azonban – köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság – hivatalosan nem. Palesztinának 2012 óta megfigyelői státusza van az ENSZ Közgyűlésben, de nem tagja az ENSZ-nek.

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy Rafah újabb lendületet adott a palesztin államiság elismerésének, és Írország, Spanyolország, és Norvégia után Málta és Szlovénia is elismerheti Palesztinát független államként. Ugyan Palesztina államiságának feltételei – részben a mindenkori palesztin vezetés balfogásainak és opportunizmusának, részben több évtizedes izraeli aknamunkának köszönhetően – nem adottak, egy ilyen gesztus diplomáciai és nemzetközi jogi szempontból komoly akadályokat gördíthet Izrael megszállt területeken való műveletei elé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!